Επίσημη πρώτη για το Υπουργικό Συμβούλιο – Όσα θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Στις 11 η συνεδρίαση του νέου υπουργικού σχήματοςΟ τόνος θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους στόχους και τα «απαγορεύεται» στα μέλη του υπουργικούΤο θέμα της ΔΕΗ από τα πρώτα που στοχεύεται να διευθετηθούν

Τον τόνο της διακυβέρνησης που επιθυμεί να ασκήσει, αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται στις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός θα θέσει τους κανόνες για τα μέλη του υπουργικού, το

καθένα από τα οποία θα λάβει έναν φάκελο με τις γενικές κατευθύνσεις αλλά και τους στόχους του προσεχούς εξαμήνου, καθώς τα Χριστούγεννα αποτελούν τον ορίζοντα της πρώτης αποτίμησης του κυβερνητικού έργου.

Από κει και πέρα, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναλάβει, μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, να παρουσιάσει στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το νέο πλαίσιο και του κανόνες που θα τεθούν.

Ψηλά το θέμα της ΔΕΗ

Αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα, ψηλά στη «γαλάζια» ατζέντα βρίσκεται το φλέγον θέμα της ΔΕΗ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι χθες, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι επείγον και πιεστικό και πως επιδιώκεται σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση.

Συγκέντρωση εξουσιών το νέο μοντέλο

Αναφορικά με τις διαθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμες υψηλόβαθμες θέσεις, η απαίτηση Χρυσοχοΐδη για παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τα όσα δημοσιεύτηκαν στο πρώτο ΦΕΚ, σχετικά με την ΕΥΠ, όπως και η ανάληψη της ευθύνης για ΕΡΤ και ΑΠΕ, δίνουν τον τόνο.

Ο λόγος για το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο μεταφέρονται συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρμοδιότητες κατευθείαν στον πρωθυπουργό, φανερώνοντας πως το νέο μοντέλο διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό εξουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα