Επεισόδιο ανοιχτά της Λέσβου: Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε ελληνική κανονιοφόρο

Την κανονιοφόρο «Αρματωλός» πλησίασε και ακούμπησε τουρκικό εμπορικό πλοίο πριν αναπτύξει ταχύτητα και απομακρυνθεί στις ακτές της ΤουρκίαςΕπιβεβαιώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Νέο επεισόδιο με τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε στις 4 περίπου τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το τουρκικό

εμπορικό πλοίο «Karmate» πλησίασε την κανονιοφόρο «Αρματωλός», που έκανε περιπολία στην περιοχή και έπεσε πάνω της. Από την επαφή των δύο πλοίων δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με το Επιτελείο, μετά το περιστατικό, το τουρκικό εμπορικό αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε προς τις πλησιέστερες τουρκικές ακτές.

Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για ατύχημα, ωστόσο, στο περιστατικό αποδίδεται σημασία. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο “Αρματωλός”, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».

Ανάλογο περιστατικό υπενθυμίζεται ότι έχει σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός μετά από επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

Χαρακτηριστικά του πλοίου Karmate

IMO: 8135461
MMSI: 271002030
Call Sign: TCBV7
Σημαία: Τουρκίας [TR]
AIS Vessel Type: Εμπορικό
Ολική χωρητικότητα : 1327
Χωρητικότητα εκτοπίσματος : 2180 t
Μήκος και πλάτος: 73m × 11m
Ετος κατασκευήςt: 1981

Η πορεία του Karmate όπως την κατέγραψε το marinetraffic.com:

Keywords
Τυχαία Θέματα