Επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη Συμφωνία ο Ζάεφ: Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας

Ανακοίνωση εξέδωσε η σκοπιανή κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που προκάλεσαν αντιδράσειςΠαρέμβαση στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε προηγουμένως ο Μάθιου Νίμιτς μετά από επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησηςΟ ειδικός διαμεσολαβητής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί

Σε επαναβεβαίωση της δέσμευσης του για προσήλωση στην τήρηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών

προχώρησε την Τρίτη ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του «περί πιθανότητα διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στα ελληνικά σχολεία».

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως με το άρθρο 4 της συμφωνίας μας δεσμεύει να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν είναι πολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών», είναι οι διευκρινίσεις που παρέχει με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως παρέμβαση στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Νίμιτς, γνωρίζοντάς του τις πρόσφατες δηλώσεις και στη συνέχεια ο ειδικός διαμεσολαβητής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία.

Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών ότι δεσμευόμαστε να μην παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

Κατανοούμε και σέβουμε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα