Ένταση στο Αιγαίο: Νέα κωλοτούμπα των Τούρκων – Ζητούν εκ νέου διάλογο μετά το χτύπημα της φρεγάτας

Στον διάλογο αποβλέπει, πλέον, η Τουρκία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σύμφωνα με το νέο μήνυμα που έστειλε σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης. Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της. Η έκκληση της Ε.Ε δεν πρέπει να είναι προς την Τουρκία, αλλά προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς

που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δήλωση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα αφού η φρεγάτα Λήμνος κατάφερε καίριο χτύπημα στον τουρκικό στόλο.

Ίσως κάποιοι χρειάζονται να μετρούν τα λόγια τους πριν μιλήσουν για τη χώρα μας.

Έκδηλη είναι ωστόσο η ανησυχία τόσο των ΗΠΑ όσο και της γαλλικής πλευράς για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας».

Αυτό αναφέρει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Χθες Παρασκευή (14/8), ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια ταυτίζονται. Θα το επιβάλουμε», έγραψε σε tweet του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταση, Αιγαίο, Τούρκων – Ζητούν,entasi, aigaio, tourkon – zitoun