Νέα απειλή από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Αν η Ελλάδα αυξήσει την ένταση, θα βγει χαμένη (video)

Νέα επίθεση στην Ελλάδα από την Τουρκία, αυτή τη φορά από το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπό του Χαμί Ακσόι.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για παρουσία Ελλήνων εθνοφυλάκων στο Καστελόριζο, ο Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

«Αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι η Ελλάδα

δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παράλληλα δείχνει τις πραγματικές τις προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Ακσόι.

Μάλιστα, είπε ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει να καλλιεργεί την ένταση, αυτή θα είναι η χαμένη».

Νέα απειλή Ερντογάν: Υπεύθυνοι οι ανίκανοι ηγέτες σας για ό, τι συμβεί

Νέα βέλη του Ερντογάν κατά του ελληνικού λαού εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει το στόχο του», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας για να συνεχίσει: «Απειλές κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην περιοχή, ιδίως στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου, έχουν προστεθεί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του αναρωτήθηκε: «Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό, τι θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει  το τίμημα λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».

Cumhurbaşkanı @RTErdogan
“Yunanistan’ın halkı muhteris ve kifayetsiz yöneticileri yüzünden başlarına gelecekleri kabul ediyorlar mı? Fransa halkı muhteris ve kifayetsiz yöneticileri yüzünden ödeyecekler bedelleri biliyorlar mı?”pic.twitter.com/y4qQ8XuEeQ

— Ahmet Ay (@ahmetay_) August 30, 2020

Νωρίτερα, σήμερα, (30/8) κατά την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα επιτεύγματα μας σε διάφορους τομείς είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συμφωνιών».

Οι Τούρκοι πλοίαρχοι έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα (29/8) της Yeni Şafak, οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα πλοία που θα συνοδεύουν το Oruc Reis στη Μεσόγειο να έχουν μειώσει τις δικλείδες εμπλοκής. «Οι διοικητές των πλοίων θα μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανή απειλή για το Oruç Reis χωρίς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα.», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Την Πέμπτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis – που πήρε παράταση την προηγούμενη Κυριακή – έληγε την Πέμπτη τα μεσάνυχτα.

Η τελευταία Navtex για το Oruc Reis

TURNHOS N/W : 1085/20

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.00 N – 027 59.77 E

34 12.28 N – 028 00.12 E

35 12.12 N – 030 22.15 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.58 N – 028 55.57 E

6 NM BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

Ερντογάν: Θα προστατεύσω τη Γαλάζια Πατρίδα από τους εισβολείς

Δεν περνά 24ωρο χωρίς η Τουρκία να προβεί σε μια προκλητική κίνηση ή αξιωματούχος της να μην ρίξει λάδι στη φωτιά με προκλητική δήλωση, με τους συνήθεις υπόπτους να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χθες, Σάββατο, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωνε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει για τρεις μήνες στην αν. Μεσόγειο κι ότι η επέκταση από έξι σε 12 μίλια από πλευράς της Ελλάδας «είναι αιτία πολέμου και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, μάλιστα, είχε και… έμπνευση καθώς χαρακτήρισε τους Έλληνες εισβολείς, αποφεύγοντας πάντως να τους κατονομάσει.

Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα με αφορμή την τουρκική εθνική εορτή για τη Νίκη κατά των Ελλήνων το 1922 και στο περιθώριο της εκδήλωσης δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».

Λίγο νωρίτερα, σε μήνυμά του, τόνιζε ότι «δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς.

Ο λαός μας, όπως νίκησε στον απελευθερωτικό αγώνα παρά την φτώχεια και την έλλειψη δυνατοτήτων, έτσι και σήμερα δεν θα διστάσει επ’ ουδενί να απογοητεύσει όσους έχουν φιλοδοξίες και προβαίνουν σε κινήσεις Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα.

Κανείς να μην αμφιβάλλει για τη βούλησή μας στο θέμα αυτό και την ακράδαντη πίστη μας στη νίκη. Θα προστατέψω τη Γαλάζια Πατρίδα από αυτούς. Με τις σκέψεις αυτές, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, του Αρχιστράτηγου της Μεγάλης Επίθεσης, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των συνοπλιτών του.

Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου».

«Το Oruc Reis θα παραμείνει για τρεις μήνες στην αν. Μεσόγειο»

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (29/08) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «A Haber». «Αιτία πολέμου» και για τον Τσαβούσογλου τα 12 μίλια, καθώς υπογράμμισε: «Δε θα το επιτρέψουμε». Συνεχίζοντας την πολιτική των προκλήσεων από την Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε, λοιπόν, ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το «Oruc Reis» θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Στο Αιγαίο δεν μπορούν, ωστόσο, να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά την απόφαση της ΕΕ να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο (25-26), όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά. Δίνοντας τελεσίγραφο ενός μήνα στην Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα