Ένταση στη Μαλακάσα για τις προσφυγικές δομές – Τραυματίες και προσαγωγές (video)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κατοίκους της Μαλακάσας για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με την Αστυνομία και επεισόδια. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι πρόσφυγες φέρεται να ανέρχονται στους 3.500 περίπου και να ξεπερνούν κατά επτά φορές τον αριθμό των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Επίσης, οι κάτοικοι καταγγέλλουν μετανάστες, ειδικά τις βραδινές ώρες, φεύγουν από τη δομή και βγαίνουν έξω, ενώ έχουν βρεθεί κρούσματα κορονοϊού. «Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», η απάντηση του Υπουργού

Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

«Παράδοξο είναι το γεγονός ότι είμαστε μόλις 514 κάτοικοι και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δύο δομές μεταναστών. Η πρώτη λειτουργεί από το 2016 και έχει ενδεικτικό πληθυσμό 2.500 ατόμων, ενώ η δεύτερη δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση μήνα εν μέσω πανδημίας, όπου και μεταφέρθηκαν 1.000 περίπου μετανάστες. Αρχικά, ο υπουργός μας είπε ότι η νέα δομή επρόκειτο να είναι κλειστή. Τελικά, όμως, έγινε ανοιχτή δομή και οι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι», τονίζει στο «Sputnik.gr» ο πρόεδρος της κοινότητας Μαλακάσας, Σπύρος Λίτσας.

Από τους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου βρίσκονται οι κάτοικοι, αντιδρούν για αυτοσχέδιες φωτιές τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, βάζουν οι μετανάστες. «Υπάρχουν μετανάστες που βάζουν φωτιές όχι με δόλο, αλλά εξ αμελείας για κάποιο πικ νικ. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι η περιοχή είναι πευκόφυτη και υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση τεράστιας πυρκαγιάς», υπογραμμίζει ακόμα…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, το καλοκαίρι του 2019 υπήρξαν 30 περιστατικά πυρκαγιάς που διευθετήθηκαν με έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. «Για τον λόγο αυτό φωνάζουμε “Πάρνηθα SOS”, δεν θέλουμε να γίνουν τα ίδια και χειρότερα», υπογραμμίζει.

Οι λόγοι αυτοί ώθησαν περίπου 400 κατοίκους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ομιλίες. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι κάτοικοι επιχείρησαν να διακόψουν συμβολικά την κυκλοφορία στην εθνική οδό για λίγα μόλις λεπτά.

«Θέλαμε μια συμβολική πεντάλεπτη διακοπή. Η αστυνομία όμως δεν μας άφησε και προχώρησε σε ρίψη χημικών, αλλά και πέντε συλλήψεις. Μεταξύ αυτών και ένας ανήλικος. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια και προχώρησαν σε ξυλοδαρμό του δημάρχου Ωρωπού και του αντιδημάρχου. Είδαμε και ξυλοδαρμό ανηλίκου», τονίζει ακόμα ο πρόεδρος της κοινότητας Μαλακάσας.

Δύο ΟΥΚάδες μεταξύ των συλληφθέντων στα επεισόδια της Μαλακάσας

Δύο αξιωματικοί του στρατού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες των επεισοδίων που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (31/05) στην περιοχή της Μαλακάσας, κατά τα οποία τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί. Μάλιστα, οι δύο άνδρες φέρεται να υπηρετούν στις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών, τα γνωστά ΟΥΚ.

Επίσης, συνελήφθησαν πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία κατά συναυτουργία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

«Δύο συμπολίτες μας βρέθηκαν στο νοσοκομείο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας υπήρξαν και άλλοι τραυματισμοί. «Δυο συμπολίτες μας βρέθηκαν στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ. Ένας υπέργηρος και ένας υπάλληλος της τοπικής κοινότητας. Μάθαμε και για έξι τραυματισμούς αστυνομικών, ωστόσο, εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο», τονίζει…

Τι αναφέρει η Αστυνομία για τα επεισόδια

Η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τον τραυματισμό των έξι αστυνομικών. Όπως αναφέρει η Αστυνομία, δημιούργησαν φραγμό στο σημείο, προκειμένου να αποτρέψουν τους διαμαρτυρόμενους να αποκλείσουν την εθνική οδό. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις από τους συγκεντρωμένους, που χρησιμοποίησαν σωματική βία, πέτρες και ξύλα στην προσπάθειά τους να τις διασπάσουν.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛΑΣ, οι συγκεντρωμένοι χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και, αφού ξήλωσαν το συρματόπλεγμα του παράδρομου προς τον κόμβο Μαρκοπούλου, περίπου 60 από αυτούς εισήλθαν στην Εθνική Οδό.

«Για τα προαναφερόμενα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία κατά συναυτουργία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων αναμένεται να συνεχιστούν.

«Αίτημα είναι να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών, χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό. Βοηθήσαμε τους μετανάστες – πρόσφυγες όταν έπρεπε, με φάρμακα, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονταν αλλά σήμερα υπάρχουν φαινόμενα μικροπαραβατικότητας. Να τηρηθεί η αναλογικότητα. Συνεχίζουμε δυναμικά» τονίζει ο Σ . Λίτσας.

Μηταράκης: Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Όπως εξήγησε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί σύστημα εισόδου – εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί αυτήν τη στιγμή διαμένοντες είναι υπεράριθμοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία παλιά νομοθεσία και εγκατέστησε διοικητές, οι οποίοι έχουν σκοπό μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσουν την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο.

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο Υπουργός απάντησε πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά, παρά τις ροές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».

(πληροφορίες από sputniknews.gr, Mega)

Keywords
Τυχαία Θέματα