Εν αναμονή της επιστροφής των Θεσμών – Στόχος η τεχνική συμφωνία στα επόμενα 24ωρα

Επιστροφή των Θεσμών με πρώτο στόχο την τεχνική συμφωνίαΘετικά μηνύματα στον απόηχο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤΧωρίς μεγάλη πρόοδο το ζήτημα του χρέουςWSJ: Το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Μία ακόμα κρίσιμη εβδομάδα η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκινά σήμερα Δευτέρα, αλλά κυρίως αύριο, με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στον απόηχο της εαρινής Συνόδου

του ΔΝΤ, όπου κοινός τόπος ήταν η όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τοποθετήσεις τόσο των αξιωματούχων του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασαν στη ανάγκη διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην επιδιωκόμενη συμφωνία.

Στη βάση αυτή ο ύπουργος Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έλαβαν τα κείμενα του Μνημονίου του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία θα διαβουλευθούν με τους Θεσμούς την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Αναφορικά όμως με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και αυτή τη φορά δεν υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση, καθώς το αίτημα του Ταμείου για περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, βρίσκει «ευρωπαϊκές αντιστάσεις», κάτι που προκαλεί τρίβες και αβεβαιότητα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Στα της διαπραγμάτευσης, πρώτη προτεραιότητα που θα σημάνει η επιστροφή των Θεσμών, είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να συμφωνήσει ένα μνημόνιο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (MOU), αλλά και άλλο ένα με το Ταμείο, το οποίο επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του Ταμείου (MEFP).

Οι θεσμοί πρέπει να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους προτού προσέλθουν με μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, την οποία θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το ΔΝΤ να στέλνει προσχέδιο της δικής του συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις στο τέλος της εβδομάδας.

Ψήφιση των μέτρων από την ελληνική βουλή

Στη συνέχεια, ελληνική κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα με συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης, που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Προτού, όμως, τα παραπάνω νομοθετήματα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, αλλά και από το ΔΝΤ αυτή τη φορά, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει με ένα νέο πρόγραμμα.

WSJ: Το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Από κει και πέρα, σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα, σχολιάζοντας τα όσα διημείφθησαν στη Σύνοδο. «Ακόμη και αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση χρέους, θα χρειαστεί περισσότερες επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι υπολογίζει τώρα» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσκρούει σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

«Η Ελλάδα έχει βιώσει μία σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα μπορούσε να βιώσει ακόμη μία, εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της τους προσεχείς μήνες» σπεύδει να προσθέσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα