Ελληνικοί μύθοι και αστερισμοί «ζωντάνεψαν» στο Ευρωκοινοβούλιο με την παρουσία βουλευτών

Στον γοητευτικό κόσμο των αστερισμών και των σχετικών αρχαίων ελληνικών μύθων, με τη συνοδεία ποίησης, μουσικής και εικόνων, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν όσοι συμμετείχαν το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση «Η μυθολογία των αστερισμών», που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ), μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» και αστροφυσικού Γιώργου Γραμματικάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και αρκετοί

ευρωβουλευτές. Ο ΣΦΑΚ είναι ο 16ος σύλλογος ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα και ιδρύθηκε από τα μέλη της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Χανίων το 2007.

Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο ο έναστρος ουρανός υπήρξε ανέκαθεν πηγή ευφάνταστων μύθων για τους θεούς, τα πάθη και τους έρωτές τους. Η Μεγάλη Άρκτος, η Λύρα, ο Ωρίωνας, ο Υδροχόος και τόσοι ακόμη αστερισμοί ζωντάνεψαν, μαζί με τους υπέροχους μύθους που συνοδεύουν καθέναν από αυτούς, μέσα από την αφήγηση του Χρήστου Σωτηρόπουλου, το πιάνο του Γιώργου Λουτσέτη, την κιθάρα του Χρήστου Κοτσαύτη και το τραγούδι της Ελισάβετ Βερούλη και του Χρήστου Κοτσαύτη.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, με θέμα «Μουσική περιήγηση στον ουρανό», η φυσικός του διαστήματος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μονωδός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού ερμήνευσε τραγούδια εμπνευσμένα από τον ουρανό σε στίχους ελλήνων ποιητών και μουσική Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι και άλλων συνθετών, με συνοδεία από την Κασσιανή Λάζαρη στην κιθάρα και στη φωνή.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Γ. Γραμματικάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πολύπλευρη κρίση έσπειρε τη διχόνοια στην Ελλάδα, η οποία αξίζει μια καλύτερη μοίρα, επιδεικνύοντας ένα ενωμένο μέτωπο ως χώρα. Όπως είπε, γενικότερα στην Ευρώπη οι σκοτεινές δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού καιροφυλακτούν και, κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να αντιδρούν οι προοδευτικές δυνάμεις, το μέλλον της ΕΕ τίθεται σε κίνδυνο.

Για την Ελλάδα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», αλλά, από την άλλη, είπε, ότι «όλα τα είδη των μινώταυρων φαίνεται πως βρίσκονται γύρω μας και μας απειλούν». Τόνισε την ανάγκη ο πολιτισμός και η παιδεία να στηριχθούν στη χώρα μας, συνεχάρη τους Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμους για τις πρωτοβουλίες τους και επέκρινε το υπουργείο Παιδείας ότι κατάργησε το μάθημα της αστρονομίας από τα σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα