Τι πιστεύουν οι Έλληνες στη μεταμνημονική εποχή – Οι ευρωεκλογές και η πίστη στη δημοκρατία

Οι απόψεις των ευρωπαίων πολιτών (και των Ελλήνων) σε μια σειρά από φλέγοντα και πολύ σημαντικά ζητήματα για τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ καταγράφονται στη δημοσκόπηση που έγινε λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αναλυτικότερα, αυξητική τάση παρουσιάζει η θετική γνώμη που έχουν οι Έλληνες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο 32% από 24% στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Απριλίου. Μειωμένη εμφανίζεται

τόσο η ουδέτερη εικόνα (37% από 42%) όσο και η αρνητική (28% από 32%). Πανευρωπαϊκά, ο μέσος όρος θετικής εικόνας για το ΕΚ διαμορφώνεται στο 32%, το 43% διατηρεί ουδέτερη εικόνα, ενώ το 21% έχει αρνητική άποψη.

Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές του 2019

Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο ενημερωμένοι πολίτες της ΕΕ για τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς το 63% δηλώνει ότι γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση 20 μονάδων από την τελευταία μέτρηση.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 41%. Σημαντική μείωση, 17 μονάδων, καταγράφεται σε όσους απαντούν ότι δεν γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (27% από 44%).

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται τα ποσοστά των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ότι «είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν», 45% έναντι 49% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την ψήφο στις ευρωεκλογές και το 33% αρκετά σημαντική.

Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τις αξίες τους

Σύμφωνα με τους Έλληνες πολίτες, τις πρώτες θέσεις στις αξίες που θα έπρεπε να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνουν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ποσοστό 56%, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως σε ποσοστό 50%, και η ελευθερία του λόγου κατά 38%.

Απογοήτευση για τη λειτουργία της δημοκρατίας

Παράλληλα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ένα αυξανόμενο αίσθημα ικανοποίησης μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, σε ποσοστό 49%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3 μονάδες από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου 2018, ενώ το 48% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή τους μετρά στην ΕΕ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου το αίσθημα αυτό εμφανίζει ύφεση, καθώς μόνο το 16% των ερωτηθέντων στη χώρα μας πιστεύει ότι η γνώμη του μετρά στην ΕΕ.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένας στους τρεις Έλληνες (30%) δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, σαφώς πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (49%). Ακόμα λιγότεροι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (24%), έναντι 58% στην ΕΕ των 28. Στο ερώτημα αν τείνουν να εμπιστεύονται ή όχι τα πολιτικά κόμματα, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά (87% στην Ελλάδα, 68% στην ΕΕ).

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο διεξήχθη από τις 8 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2018 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης σε 27.474 Ευρωπαίους πολίτες, ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.015 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την εταιρεία Kantar Public.



Keywords
Τυχαία Θέματα