Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικοί πυροβολούν διαδηλωτές (video)

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου με τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αστυνομικοί δε διστάζουν να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά, ένας τραυματίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σάλος έχει

προκληθεί με βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο φαίνεται αστυνομικός να πυροβολεί σχεδόν εξ’ επαφής 18χρονο διαδηλωτή με πραγματικά πυρά στην διάρκεια νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Hong Kong police fired at an 18-year-old boy less than one meter away. #HongKong pic.twitter.com/dLg4p1KC1m

— ihgrmc77 (@Yeoona_) October 1, 2019


«Ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ με το όπλο του έπειτα από επίθεση που δέχθηκε και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο στήθος σήμερα στην συνοικία Τσουέν Ουάν», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων «AFP» αστυνομική πηγή. Σημειώνεται ότι ο διαδηλωτής που τραυματίστηκε έλαβε επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, προτού μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, αλλά μικρές ομάδες είχαν συγκεντρωθεί σε 12 συνοικίες του ημιαυτόνομου αυτού εδάφους. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες.

Multiple rounds of tear gas fired into the crowd pic.twitter.com/4snxEGE2xz

— Afifah Ariffin (@AfifahCNA) October 1, 2019


Οι διοικήσεις νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Από νωρίς της Τρίτης (1/10) σε αστυνομικό κλοιό βρισκόταν το Χονγκ Κονγκ, με οδοφράγματα να έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης, τα καταστήματα να είναι κλειστά και μεγάλη παρουσία των δυνάμεων αντιμετώπισης των ταραχών στους δρόμους για να διασφαλιστεί ότι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες δεν θα επισκιάσουν τους εορτασμούς για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Seems like protesters playing a game of cat and mouse with the police here in SSP. They’re back at the exact same spot, this time with their own shields pic.twitter.com/1WalPZ9dOm

— Afifah Ariffin (@AfifahCNA) October 1, 2019


Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ μετέβη στο Πεκίνο για τους εορτασμούς της 70ης επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, με την απουσία της να λειτουργεί ίσως κατευναστικά για τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Η Λαμ θα επιστρέψει στη μητρόπολη το βράδυ της Τρίτης (1/10), ταξιδεύοντας διά ξηράς, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες συγκρούσεων στο αεροδρόμιο, που αποτελεί δημοφιλή στόχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι διαδηλωτές βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους από τον Ιούνιο. Έτσι και τώρα αψήφησαν την απαγόρευση των κινητοποιήσεων από την αστυνομία, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τους εορτασμούς για να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την αγανάκτησή τους προς τις κινεζικές αρχές, να καταγγείλουν τον περιορισμό των ελευθεριών τους και την παραβίαση της αρχής «Μία χώρα, δύο συστήματα».


Υπενθυμίζεται ότι οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας είχαν καλέσει τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια «ημέρα θλίψης».

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις αρχές έχουν βυθίσει την πρώην βρετανική αποικία στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες και αποτελούν μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τον Σι από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Ενόσω η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Ουόνγκ καλούσε μέσω Twitter τους πολίτες να «καταπολεμήσουν τον αυταρχισμό». «Δεν γιορτάζουμε, μόνο διαδηλώνουμε», έγραψε ο Τζόσουα Ουόνγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα