«Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» – Καταρρίφθηκε τουρκικό ελικόπτερο στη Συρία (video)

Ερντογαν: Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι δύο πιλότοι είναι νεκροίΗ Άγκυρα πλήττει και πάλι στόχους των κουρδικών YPG στην Αφρίν

Διθέσιο επιθετικό ελικόπτερο τύπου T129 ATAK ήταν το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε στην επαρχία Χατάι, στα νότια της Τουρκίας, με συνέπεια τον θάνατο των δύο μελών του πληρώματος.

Το ελικόπτερο λάμβανε μέρος στην πολεμική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας.”

Την απώλεια των δύο πιλότων του ελικοπτέρου,

επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ελικόπτερο χτυπήθηκε από πυρά ή αν η πτώση του οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.

Helikopterin düşme anı..#Syria #Turkey #Afrin #OliveBranch pic.twitter.com/Mqqv0y40ln

— bijelo polje (@evrensag) 10 Φεβρουαρίου 2018

Την είδηση μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος πως το αεροσκάφος κατέρριψαν μαχητές.

“Ένα από τα ελικόπτερά μας καταρρίφθηκε”, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε: “Αυτά συμβαίνουν, είμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσαμε ένα ελικόπτερο, όμως θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτό”.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι δύο πιλότοι είναι νεκροί.

Την κατάρριψη του ελικοπτέρου επιβεβαίωσαν και πηγές προσκείμενες στο YPG.

Ακόμη τρεις Τούρκοι σκοτώθηκαν σε άλλο επεισόδιο

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια πως άλλοι τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στη σημερινή επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν στο πλευρό των σύρων ανταρτών εξαπέλυσαν στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής παραστρατιωτικής δύναμης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα αλλά είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα κατά του κεντρικού τουρκικού κράτους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Τι αναφέρει ο τουρικός στρατός

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ένα ελικόπτερο συνετρίβη στις 13:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του, αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις, λέγοντας μόνο πως έχει ξεκινήσει τεχνική έρευνα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Τουρκία δεν επενέβη στο Αφρίν για να κάνει πόλεμο ούτε επειδή έχει «βλέψεις» στο έδαφος μιας άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Συρίας.

«Λυπάμαι αλλά κανένα κράτος δεν θα έκλεινε τα μάτια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που αναπτύσσεται στο πλευρό του όπως ένας όγκος», εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από την επαρχία Μούγλα (δυτικά).

«Πρόκειται για μια απειλή για την Τουρκία την οποία η Άγκυρα έχει το φυσικό δικαίωμα να πολεμήσει στο πλαίσιο των διεθνών και των εσωτερικών νόμων», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα