Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Ελλάδα (video)

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει αμετάβλητη η κατάσταση όσον αφορά στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο εισήλθε

χθες, Δευτέρα εντός του ανατολικότερου σημείου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αποτροπή όπως το 2018 – Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής

Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις…

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 11. August 2020

«Ζήτησα από τον κο Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018 όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές» των ενόπλων δυνάμεων δηλώνοντας επίσης ότι «όσο διαρκεί η κρίση δε θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».

«Ζήτησα επίσης από τον κο Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέλος τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής», κατέληξε.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Απαιτείται αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής. «Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει:

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας», επισήμανε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

Ακραίος Τσαβούσογλου προαναγγέλλει έρευνες ανοικτά της Κρήτης και της Ρόδου

Παράλληλα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει το μεσημέρι της Τρίτης ότι η Άγκυρα θα εκδώσει νέες navtex και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην περιοχή «χωρίς συμβιβασμούς».

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και με βάση τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι το τουρκικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες δυτικότερα, θα φτάσει έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, στα όρια δηλαδή της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Νέος προκλητικός χάρτης από την Τουρκία – Έρευνες μέχρι τα ανοικτά της Καρπάθου

Εκ νέου θέμα Καστελόριζου θέτει η Τουρκία και μάλιστα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις «με τους μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes, μάλιστα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτή τη δήλωση αλλά τόνισε επίσης ότι οι αξιώσεις της Αθήνας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, ενώ μέσω του νέου, προκλητικού χάρτη που εμφάνισε, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Οι έρευνες αυτές είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Erciyes.

R/V Oruç Reis launched its off-shore survey activity today in the Turkish Continental Shelf declared to UN.
Greece makes a big fuss over this activity…………. pic.twitter.com/LnqHuqGxYA

— Çağatay Erciyes

Keywords
Τυχαία Θέματα