Εκλογές στη Βαυαρία: Πτώση 12% για το CSU – Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι (εικόνες)

Μεγάλο πλήγμα για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, Χορστ ΖεεχόφερΧάνουν την αυτοδυναμία τους οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμφωνα με τα πρώτα exit pollsΆνοδος ρεκόρ για τους Πρασίνους

Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με τα exit polls

συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

Tο «αδελφό» κόμμα της Μέρκελ, καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1950 στη Βαυαρία. Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ARD, περίπου 200.000 ψηφοφόροι του CSU και του SPD ψήφισαν αυτή τη φορά τους Πράσινους, οι οποίοι προσέλκυσαν 140.000 νέους ψηφοφόρους.

Στη συνέχεια έπονται οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κατέβηκε για πρώτη φορά στη Βαυαρία και με ποσοστό 11% μπαίνει στην τοπική Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Το AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από την CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους.

Αξίζει να σημιωθεί ότι το SPD έχασε 9,4% από τις εκλογές του 2013, με την επικεφαλής, Αντρέα Νάλες, να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί τον επικεφαλής του Χ.Ζεεχόφερ ως βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ο ίδιος ο Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να αποστασιοποιηθεί από την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, δεν απέκλεισε απόψε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα