Εκλογές στα Κατεχόμενα: Νικητής ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ – Νέες καταγγελίες από τον Ακιντζί

Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, είναι ο νικητής των «εκλογών» (δεύτερος γύρος) στο ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου την Κυριακή (18/10). Ο τούρκος πρόεδρος έστειλε ήδη συγχαρητήρια. Μήνυμα και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου…

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου (και στα 738 εκλογικά τμήματα) ο Τατάρ, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην παρωδία του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια, λαμβάνει το 51,74% των ψήφων. Αντιθέτως, ο σαφώς μετριοπαθής και μέχρι σήμερα επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακινζί περιορίζεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό που για την ώρα φτάνει στο 48,26%. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 60%, ποσοστό σαφώς μεγάλο εν μέσω πανδημίας και δισταγμών.

Gazimağusa’da sandıkların tümü açıldı pic.twitter.com/H0gzTRwMNi

— Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) (@TAKAjansi) October 18, 2020

Στον πρώτο γύρο ήταν ο Τατάρ που είχε κατακτήσει την πρωτιά με 32,3%, με τη διαδικασία να γίνεται υπό κλίμα τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τατάρ επικράτησε σχετικά άνετα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με ποσοστό που ξεπέρασε το 57%.

pic.twitter.com/zqOBJdvWwX

— Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) (@TAKAjansi) October 18, 2020

«Καρφιά» Ακιντζί για τη διαδικασία

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», άφησε ξανά υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες».

Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.

Ευχαριστώντας τους Τουρκοκύπριους, ο νικητής Ερσίν Τατάρ μίλησε για «καλύτερες μέρες» για το κατοχικό καθεστώς. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους ανθυποψηφίους του, καθώς και τους Ερχάν Αρικλί (Κόμμα των εποίκων) και Φικρί Ατάογλου (Δημοκρατικό Κόμμα) για τη στήριξη.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στις τουρκοκυπριακές εκλογές, ο Ερσίν Τατάρ αναδεικνύεται νικητής συγκεντρώνοντας το 51,74% των ψήφων, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί έλαβε το 48,26%.#KappaNewsGr #KKTCseçim2020 #Κυπρος #Cyprus pic.twitter.com/oDxXWQKjSt

Kappa News (@KappaNewsGr) October 18, 2020

Ο Τατάρ ευχαρίστησε επίσης τον Ραούφ Ντενκτάς, γιο του Σερντάρ και εγγονό του ιδρυτή του ψευδοκράτους, για την ανοικτή στήριξη.

Τα συγχαρητήριά του για τον νέο κατοχικό ηγέτη έστειλε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκ μέρους μάλιστα του τουρκικού έθνους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταδείξει την ανάγκη προστασίας του δικαίου και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», έγραψε στο Twitter.

Başkan Erdoğan, Ersin Tatar ile görüştü: Güçlü liderlikle seçim yarışından galip çıkmaya muvaffak oldun https://t.co/VeVj4f2fJy pic.twitter.com/PodeT4hvVk

— A Haber (@Ahaber) October 18, 2020

Ο Ακιντζί είχε σκοράρει σόκαρε τους ψηφοφόρους την Παρασκευή (09/10), πριν από τον α’ γύρο, όταν κατήγγειλε δημοσίως ότι δέχθηκε απειλές από την Τουρκία να μην κατέβει στις εκλογές. Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά τον Τατάρ, που επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεων των κατεχομένων με την Τουρκία. Με τη στήριξή της έστησε παραμονές των εκλογών το σόου του μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά του, όπως είπαν οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο Ακιντζί που χαρακτήρισε την κίνηση «κηλίδα για τη δημοκρατία».

Κύπρος: Προβάδισμα Τατάρ έναντι του Ακιντζί δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία https://t.co/lLYf4DLNxo pic.twitter.com/odBjgvdD2U

Big Business (@bigbusinessgr) October 18, 2020

Η Τουρκία χαιρετίζει τη νίκη του Τατάρ στα κατεχόμενα

Η Άγκυρα υποδέχθηκε με χαρά τη νίκη του εκλεκτού της στις «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα, του εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας ότι θα υπερασπιστεί μαζί του τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε θερμά τον νικητή των προεδρικών εκλογών Ερσίν Τατάρ. Θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

«Θα υπερασπιστούμε μαζί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Βόρειας Κύπρου” (όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα) στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar’ı gönülden kutluyoruz. Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. #KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız. @ersinrtatar pic.twitter.com/iVNT7GV0Rt

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 18, 2020

Στο 61% η συμμετοχή στις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Όπως αναφέρθηκε, το 61,03% έφτασε η συμμετοχή στις 17.00 στην «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα, ξεπερνώντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής την πρώτη Κυριακή (11/10). Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες».

Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%. Oι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Turkish President Erdogan congratulated Ersin Tatar on his victory, saying “Turkey will continue to defend the rights of the Turkish Cypriot people.” https://t.co/DxoUyjMJes

— The Greek Herald (@greek_herald) October 18, 2020

Έρχεται Κύπρο η Λουτ

Την ίδια ώρα αναμένεται κινητικότητα στο κυπριακό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του «Φιλελεύθερου», η ειδική διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα επιστρέψει στην Κύπρο για συνομιλίες για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο.

Σε πρώτη φάση, κι αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμα μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, η Τζέιν Χολ Λουτ θα προβεί σε μια διερεύνηση της όλης κατάστασης όπως έχει σήμερα, ένα χρόνο μετά το Βερολίνο. Αυτή η διερεύνηση θα γίνει μέσα από μια επίσκεψη της Λουτ στο νησί και επαφές με τις δύο πλευρές. Οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο κύκλος επαφών να συμπεριλάβει και τις τρεις εγγυήτριες, δηλαδή Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Κύπρος: Προβάδισμα E. Τατάρ έναντι του M. Ακιντζί δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία https://t.co/PiBdltlvlo

— left.gr (@leftgr) October 18, 2020


Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος «βράζει» μετά τη νέα πρόκληση από την Τουρκία με το άνοιγμα του σημείου διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Το βράδυ της Κυριακής (11/10) συνέβησαν επεισόδια που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής (12/10) στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετά από διαμαρτυρία.

Όπως τονίζεται μια σειρά προκλητικών ενεργειών έγιναν από την Τουρκία, εν όψει των «εκλογών» αυτής της Κυριακής (11/10) στην κατεχόμενη Κύπρο, με την Άγκυρα να μη λογαριάζει κανέναν. Η αρχή έγινε με το άνοιγμα του κλειστού τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην περιοχή της Αμμοχώστου που ανακοίνωσαν την Τρίτη (06/10) ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ. Όπως εδώ και μήνες… σχεδίαζε η Άγκυρα και το έπραξε τώρα που παίζει… πολλά ο «Σουλτάνος». Συνεχίζοντας τα εθνικιστικά σόου…

Με την Κύπρο, τον ΟΗΕ και την Ελλάδα να καταδικάζουν. Η Λευκωσία τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Κύπρος: Έκλεισαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα – “Κονταροχτυπιούνται” Τατάρ-Ακιντζί – https://t.co/E06FoEVk2A pic.twitter.com/FYzZYeKVhj

— sfairika.gr (@sfairika_gr) October 18, 2020

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Mustafa Akıncı ise ‘Bu müdahaleler bir daha yaşanmasın. Bunlar tarihimize birer kara leke olarak geçecektir’ dedi https://t.co/bkTNS5bHlW pic.twitter.com/e7hMfzoKPz

— soL Haber (@solhaberportali) October 18, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος

Keywords