Εκλογές στα Kατεχόμενα: Σκληρή μάχη Ακινζί κατά του εκλεκτού του Ερντογάν στον β’ γύρο (video)

Αντιμέτωποι μ’ ένα σκληρό δίλημμα θα βρεθούν την ερχόμενη Κυριακή (18/12) στα Κατεχόμενα οι τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, καθώς θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου, που τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου και του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που καλοβλέπει την πρόσδεση στο άρμα της Άγκυρας. Όπως και αναμενόταν…

Μετά από μια προεκλογική καμπάνια που σημαδεύτηκε από την

ανάμειξη της Άγκυρας ο μετριοπαθής αριστερός βετεράνος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί κι ο εθνικιστικής «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ θα αναμετρηθούν στο β’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη στα κατεχόμενα, με τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν θέλουν μια νέα προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου ή αν θεωρούν ότι είναι προτιμότερη η λύση της διχοτόμησης του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου που αποσχίστηκε το 1983, αλλά αναγνωρίζεται διπλωματικά μόνον από την Τουρκία.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν, λοιπόν, στον β’ γύρο, μετά τα αποτελέσματα στον α’, με τη διαδικασία να γίνεται υπό κλίμα τρομοκρατίας.

Ο Ακιντζί σόκαρε τους ψηφοφόρους την Παρασκευή (09/10) όταν κατήγγειλε δημοσίως ότι δέχθηκε απειλές από την Τουρκία να μην κατέβει στις εκλογές. Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά τον Τατάρ, που επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεων των κατεχομένων με την Τουρκία. Με τη στήριξή της έστησε παραμονές των εκλογών το σόου του μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά του, όπως είπαν οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο Ακιντζί που χαρακτήρισε την κίνηση «κηλίδα για τη δημοκρατία».

Το διακύβευμα του β’ γύρου των εκλογών στα κατεχόμενα

Για τους Τουρκοκύπριους που δεν επιθυμούν να μετατραπούν τα κατεχόμενα σε άλλη μια επαρχία της Τουρκίας και θέλουν να διατηρήσουν την ανεξάρτητη πολιτισμική και πολιτική ταυτότητά τους είναι ζωτικής σημασίας η επανεκλογή του Ακιντζί που τάσσεται υπέρ της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Ο Ακιντζί αντιπροσωπεύει την τελευταία καλή ευκαιρία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από τη διεθνή απομόνωση», λέει στον «Guardian» o καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στα κατεχόμενα, Σερτάτς Σονάν. «Και δεδομένου ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει αυτό, οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε δημοψήφισμα για το θέμα της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας, όπως το βλέπουν πολλοί. Κι υπάρχει ένα σασπενς αναφορικά με το επόμενο βήμα της Τουρκίας για να αποτρέψει την εκλογή του Ακιντζί», προσθέτει.

Αντίθετα ο 60χρονος Τατάρ τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών με τη στήριξη όχι μόνον της Τουρκίας, αλλά και των τούρκων εποίκων, που έχουν αλλοιώσει τη δημογραφική σύσταση του πληθυσμού στα κατεχόμενα. Με τις κλιμακούμενες εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται και η διεθνής πίεση για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Αν δεν επανεκλεγεί ο Ακιντζί θα χάσουμε έναν γνήσιο υποστηρικτή της επανένωσης», λέει ο Σονάν.

Ακιντζί: Ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει

«Δεν είναι μόνο η πανδημία το αφύσικο πράγμα που ζούμε. Έχουμε βιώσουμε παρεμβάσεις πρωτόγνωρες, που πρώτη φορά τις ζούμε. Δεν υπήρχαν παρεμβάσεις και στο παρελθόν; Υπήρξαν αλλά όχι έτσι. Και παρόλα αυτά, ο τουρκοκυπριακός λαός κατάφερε να δείξει τη βούλησή του στις κάλπες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από την δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού. Ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα.

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και καλώντας τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω των οποίων διεξήχθη η προεκλογική διαδικασία, και επεσήμανε.

«Εσείς δεν έχετε, άλλωστε, το δικαίωμα να πείτε “αυτός θα είναι ο πρόεδρός σας”. Εκφράζω την λύπη μου για αυτούς που υιοθέτησαν αυτήν τη στάση. Αν είναι να εκλεγείτε με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα είστε ο εαυτός σας, θα είστε κάτι άλλο και θα βρίσκεστε στη σκιά αυτών που σας έφεραν. Την ερχόμενη εβδομάδα σταματήστε τις παρεμβάσεις που βιώσαμε εδώ και βδομάδες. Καλώ αυτούς που έχουν αυτιά και ακούν, αλλά και αυτούς που δεν ακούν, να αφήσουν το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού στα χέρια του. Ο λαός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», κατέληξε.

Τατάρ: Στις 18 Οκτωβρίου η νίκη θα είναι δική μας

«Ακούω τον Ακιντζί να κάνει δηλώσεις λες και κέρδισε μόνος του. Δεν επιθυμεί να δει τη βούληση των ανθρώπων μας, που αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις σημαντικές εκλογές, σε σημείο που δεν σέβεται ούτε τον ίδιο τον λαό του», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στα κατεχόμενα. «Στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη τελικά θα είναι δική μας. Θα βρίσκομαι στο Προεδρικό ως εκπρόσωπός σας. Αυτή θα είναι η απάντησή μας από εκεί για όσους δεν μπορούν να το χωνέψουν. Να σεβαστείτε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Από το επιτελείο του κόμματός του, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ανέφερε ότι έλαβε το 33% και ζήτησε από τον κόσμο να εργαστεί και εντός της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «και στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη θα είναι δική μας».

Ο κ. Τατάρ τόνισε ότι ως «πρόεδρος» θα αγκαλιάσει τον «λαό», συμπληρώνοντας πως όλος ο αγώνας γίνεται για να φέρουν το ψευδοκράτος πιο μπροστά, να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για τους Τουρκοκύπριους, να δημιουργήσουν μία παραγωγική δομή, μία δομή δημοκρατική, να ακουστεί η «δίκαιη φωνή τους διεθνώς». Και όλο αυτό μπορούν να το πετύχουν ενωμένοι ως λαός, όπως επεσήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι θα φέρει τα ζητήματα των Τουρκοκυπρίων σε καλύτερο σημείο.

Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στις «εκλογές» στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και με συμμετοχή που έφτασε το 58,21%, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.Συνολικά ψήφισαν 110.779, ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι.

Η ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου, καθώς δεν προκύπτει νικητής από τον α’ γύρο των «εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος «βράζει» μετά τη νέα πρόκληση από την Τουρκία με το άνοιγμα του σημείου διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Το βράδυ της Κυριακής (11/10) συνέβησαν επεισόδια που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής (12/10) στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετά από διαμαρτυρία.

Όπως τονίζεται μια σειρά προκλητικών ενεργειών εν όψει των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής (11/10) στην κατεχόμενη Κύπρο φαίνεται να υλοποιεί, λοιπόν, η Τουρκία, χωρίς να λογαριάζει κανέναν. Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα του κλειστού τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην περιοχή της Αμμοχώστου που ανακοίνωσαν την Τρίτη (06/10) ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ. Όπως εδώ και μήνες… σχεδίαζε η Άγκυρα και το πράττει σε μια συγκυρία που παίζει… πολλά ο «Σουλτάνος». Συνεχίζοντας τα εθνικιστικά σόου…

Με την Κύπρο, τον ΟΗΕ και την Ελλάδα να καταδικάζουν. Η Λευκωσία τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις.

«Βόμβα» Ακιντζί: Δέχθηκα απειλές από την Τουρκία για να μην είμαι υποψήφιος

Εν τω μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής (11/10).

Σύμφωνα με την «Ahval», ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις εκλογές».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας καθώς και της σωματικής ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, η Πρεσβεία κατηγορεί τον Ακιντζί ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία για τις εκλογές.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian)

Keywords
Τυχαία Θέματα