Εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητούν ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία – Spiegel: Ο Ερντογάν στέλνει σύρους μισθοφόρους στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες που συμπροεδρεύουν της λεγόμενης ομάδας του Μινσκ, καταδίκασαν τη Δευτέρα (05/10) τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, οι οποίες προφανώς στοχεύουν αμάχους, λέγοντας ότι αποτελούν «απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής». Νωρίτερα τη Δευτέρα (05/10), αυτονομιστικές δυνάμεις αποσύρονται από τομείς του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών

των τριών χωρών «δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι οι πρόσφατες επιθέσεις που φέρεται να στοχεύουν εγκαταστάσεις αμάχων», τόσο στη ζώνη σύγκρουσης όσο και αλλού στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με Παρίσι, Μόσχα και Ουάσινγκτον, και «ο χαρακτήρας δυσανάλογων τέτοιων επιθέσεων αποτελούν απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι Ζαν Ιβ Λεντριάν, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ «καταδικάζουν έντονα την άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας εντός και εκτός της ζώνης σύγκρουσης Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Pashinyan, Putin discuss ongoing hostilities in Nagorno Karabakh https://t.co/ZIxWhWdQ9A #News

— Armenia ITN (@ArmeniaITN) October 6, 2020


«Άμεση και άνευ όρων εκεχειρία»

Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν να «δεσμευτούν τώρα να επαναλάβουν τη διαδικασία διευθέτησης, με βάση ισχύουσες θεμελιώδεις αρχές και συναφή διεθνή κείμενα γνωστά και στα δύο μέρη».

Η ομάδα του Μινσκ συγκροτήθηκε το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σήμερα και προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις συνομιλίες με τους δύο ΥΠΕΞ, ο Μπίγκαν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για αναφορές για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και επέκταση του θεάτρου των επιχειρήσεων στη σύγκρουση Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Putin, Pashinyan discuss escalation of Nagorno-Karabakh conflict https://t.co/PHgc3WKDAC pic.twitter.com/8PuROZZnpt

— Andy Vermaut (@AndyVermaut) October 5, 2020


Παρέμβαση Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας (05/10) τον άμεσο τερματισμό των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ενώ συνεχίζονται, για ένατη ημέρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των Αρμένιων αυτονομιστών σε αυτόν τον ορεινό θύλακα.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο «TASS», η επικοινωνία αυτή έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς.

Россия, США и Франция призывают немедленно прекратить огонь в Нагорном Карабахе

Russia, USA and France call for an immediate ceasefire in Nagorno-Karabakh
(google translation)https://t.co/ZJuPlEI6wD

— Kyo Nissho / 西庄 響 (@kyoGBGwizard) October 5, 2020


Ο Ερντογάν στέλνει σύρους μισθοφόρους στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκαλύπτει ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρατολογεί σύρους ισλαμιστές στη Βόρεια Συρία και τους στέλνει στον Καύκασο για να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν επεμβαίνει στις συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας που μαίνονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι έρευνα του γερμανικού περιοδικού δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους στην περιοχή.

Το «Spiegel» αναφέρει, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει τουλάχιστον 1.000 Σύρους μαχητές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή. Σημειώνει ότι αρκετοί Σύροι δήλωσαν ξεχωριστά ότι πολεμούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για λογαριασμό της Άγκυρας.

https://t.co/Lltd2Zwi78

Und #Europa schaut nicht einfach nur zu, sondern einfach weg. #Karabach #karabakh #spiegel #terrorists #Erdogan#Aserbaidschan
Wo sind die #Querdenker und #fridayforfuture #fff Aktivisten, wenn man tatsaechlich mal welche braucht?

— Silkworm Pictures (@Silkworm_Films) October 5, 2020


Αζερμπαϊτζάν: Με συμμετοχή της Τουρκίας η οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία

Τη Δευτέρα (05/10) ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε τη Δευτέρα (05/10), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού επιτευχθεί προηγουμένως μια κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία πρέπει αναμφίβολα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσεχή ειρηνευτική διαδικασία. Ασφαλώς θα ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Οι συγκρούσεις δεν θα συνεχίζονται επ’ άπειρον, οπότε όσο γρηγορότερα (σ.σ. ξεκινήσει η διαδικασία) τόσο το καλύτερο», είπε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «TRT Haber».

Erdogan sendet Truppen von syrischen Söldnern in Batallions-Stärke (>1000 Mann)
Das ist keine verdeckte Unterstützung mehr – das ist offener Krieg!

DER SPIEGEL: Bergkarabach: Türkische Regierung schickt gezielt syrische Söldner.https://t.co/Opeu16vtLe

#HeinerULTRAS

— ToxicHead (@T0xicHead) October 5, 2020

Σημειώνεται ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Με την Αρμενία να έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία κατέρριψε μαχητικό της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS, Reuters, Der Spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα