Εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και στα νησιά – Προκαλούν οι Τούρκοι και οι διακινητές (video)

Δεν σταματούν οι εισροές προσφύγων και μεταναστών, έχοντας μαζί τους και παιδιά, στην Ελλάδα από την Τουρκία την ώρα, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου (29/02) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ, περίπου 13.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας στον Έβρο.

Γεγονότα που συμβαίνουν, μετά την απειλή

του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν οι πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με στρατιωτικές αστυνομικές και δυνάμεις του λιμενικού τα σύνορά μας, ενώ το Σάββατο (29/02) ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι πύλες έχουν ανοίξει και δεν πρόκειται να κλείσουν.

Την ίδια ώρα, οι τούρκοι διακινητές προκαλούν. Επίσης, δημοσιογράφος από τη γειτονική χώρα αναφέρει: «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα». Η ιδιωτική τουρκική εταιρεία τουριστικών λεωφορείων «Metro Tourism», που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, φέρεται να είναι, μάλιστα, ιδιοκτησίας του πολιτικού συμμάχου του Ερντογάν, Γκαλίπ Οζτούρκ. Μέχρι και ταξί μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα. «Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στα σύνορα», τόνισε ο πρόεδρος Καστανιών.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της χώρας μας (αστυνομία και στρατός) έδωσαν όλη τη νύχτα μεγάλη για να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά στις Καστανιές και γενικότερα στον Έβρο, με βάση και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενισχύθηκαν συνεχώς οι δυνάμεις με πτήσεις C-130 και από την Ελευσίνα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Με την Ελλάδα να έχει πλέον και τη συνδρομή της Κομισιόν. «Αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας», είπε ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Όσοι πρόσφυγες καταφέρνουν να περάσουν από τον Έβρο, τους περιμένουν οι ελληνικές Αρχές για τις νόμιμες διαδικασίες…

Ασταμάτητες αφίξεις προσφύγων και στα νησιά

Το Σάββατο (29/02) κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία φαίνονται στρατιωτικά οχήματα από την Τουρκία να συνοδεύουν τους πρόσφυγες, ενώ η τηλεοπτική κάμερα του «OPEN TV»κ έδειξαν βάρκα με 50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, να αποβιβάζονται στην παραλία της Ευταλούς στη Λέσβο. Όπως ανέφερε το «OPEN TV», ο καθένας τους έδωσε 600 ευρώ για το πέρασμα από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια.

Συνολικά, τη νύχτα του Σαββάτου (29/02), περισσότεροι από 220 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο με βάρκες. Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά σε εξέλιξη.

Το πρωί της Κυριακής (01/03) έφτασαν με βάρκα και 30 άτομα στη Σάμο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, στους οποίους ασκεί πιέσεις η τουρκική πλευρά να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Κάποιοι που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα είχαν μαζί τους και παιδιά, ενώ μια μητέρα βρέθηκε επί ελληνικού εδάφους με βρέφος μόλις πέντε ημερών.

Κυνικός τούρκος διακινητής: Το πέρασμα είναι από το Αιγαίο

Μιλώντας σε τουρκικά Μέσα, ένας φερόμενος ως τούρκος διακινητής δηλώνει ότι «οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν, το πέρασμα είναι εδώ. Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές, με κόστος 7-8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι, αν και μπορούν να μπουν 45. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20-25 λεπτά».

O φερόμενος ως τούρκος διακινητής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ομολογεί κυνικά πως για κάθε βάρκα που στέλνει στην Ελλάδα έχει καθαρό κέρδος 2.000 αλλά πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

«Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές. Έχει κόστος 7 – 8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 αν και μπορούν να μπουν 45, όμως για την ασφάλειά τους δεν μπαίνουν τόσοι πολλοί. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20-35 λεπτά», λέει.

Πρόεδρος Καστανιών: Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στα σύνορα

Τη στιγμή που το κλίμα στον Έβρο παραμένει τεταμένο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών κατήγγειλε πως τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στον φράκτη με την Ελλάδα. «Δεν μπορούν να φυλαχτούν τα σύνορα, υπάρχουν περάσματα», δήλωσε το πρωί ο Σταύρος Τζιαμαλίδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Δεν σταματά και η τουρκική προπαγάνδα: 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως… 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα του Έβρου και βρίσκονται στην ελληνική πλευρά. Είναι προφανώς μια ακόμη προσπάθεια των Τούρκων να ωθήσουν τους ανθρώπους στα σύνορα, την ώρα που η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να περάσει τη συνοριογραμμή και πως μόνο το Σάββατο (29/02) έγιναν 70 συλλήψεις από τις Αρχές.

Το κλίμα αυτό που δημιουργείται στην Τουρκία «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη συνοριακή γραμμή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από το πρωί στον Έβρο, με αποτέλεσμα ο αριθμός να έχει αυξηθεί πάρα πολύ τις τελευταίες ώρες. Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», υδροφόρες και τεθωρακισμένα κατευθύνονται προς τη συνοριακή πύλη, για λόγους προληπτικούς ενδεχομένως.

«Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα»

Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική τουρκική εταιρεία τουριστικών λεωφορείων «Metro Tourism», που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είναι ιδιοκτησίας του πολιτικού συμμάχου του Ερντογάν, Γκαλίπ Οζτούρκ.

O Οζτούρκ είναι καταδικασμένος εγκληματίας που συνεργάζονταν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT στη μεταφορά με τα λεωφορεία του τζιχαντιστών στη Συρία, καταγγέλλει με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα συντονίζεται από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT. Τα λεωφορεία, αναφέρει, σύμφωνα με το «slpress.gr», παρέλαβαν τους μετανάστες μέσα από τους προσφυγικούς καταυλισμούς και τους μετέφεραν έως τα σύνορα.

Στην τηλεοπτική «προπαγάνδα» που προτρέπει μετανάστες και πρόσφυγες να κινηθούν προς την Ελλάδα κεντρικό ρόλο έχει ο τηλεοπτικός σταθμός A-Haber, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ερντογάν, που από το βράδυ της Πέμπτης (27/02) μεταδίδει ότι άνοιξαν τα σύνορα και μπορούν οι αλλοδαποί να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «hellasjournal.com», στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, γνωστή ως ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να ενισχυθεί και με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛΑΣ από την Αθήνα.

Παράλληλα, οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα και με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις επόμενες ώρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι θα επιτρέπουν στους διακινητές, αλλά και όπως έχει αποδειχτεί και στο επίσημο τουρκικό κράτος, να διευκολύνει τους παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

(πληροφορίες από OPE TV, ethnos.gr, lawandorder.gr, slpress.gr, ΣΚΑΪ, hellasjournal.com)

Φωτογραφίες: intimenews.gr, eurokinissi.gr

Πηγή: Εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και στα νησιά – Προκαλούν οι Τούρκοι και οι διακινητές (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα