Προχωρά ο «Ηφαιστίωνας» – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα Καλάβρυτα (video)

Η έντονη χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Ιανουαρίου στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς οδηγούς.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.

Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Επίσης

σύμφωνα με τον κύριο Γυφτάκη ένα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω του 1,5 τόνου λόγω «Ηφαιστίωνα»

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποιεί προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την χώρα.

Έτσι, και βάσει των νεώτερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει ότι:

Απαγορεύεται μετά τις 6 το απόγευμα η κίνηση των άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης, ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.

Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 

Τη Δευτέρα (06/01) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Οδηγίες προς τους πολίτες

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

-Σε περίπτωση που το όχημα τους δε φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

-Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.

-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

-Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000.

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζεται ότι:

-Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

-Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 40 χλμ. / ώρα.

-Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κρήτη: Σε υψηλή ετοιμότητα οι υπηρεσίες για την κακοκαιρία

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, βρίσκονται οι υπηρεσίες στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν από το απόγευμα της Κυριακής (05/01).

Όπως δήλωσε o διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, από το πρωί έχει αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι 40 πυροσβεστικές υπηρεσίες στο νησί και η 3η ΕΜΑΚ.

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κακοκαιρία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης.

Σε όλο το δίκτυο από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη είναι σε ετοιμότητα εκχιονιστικά μηχανήματα για να μην παγώσει το χιόνι και δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των τρένων ενώ σε βασικά σημεία του δικτύου έχουν σταλεί ντιζελομηχανές για να κινήσουν τις αμαξοστοιχίες αν υπάρξουν διακοπές ρεύματος δεδομένου ότι η βασική σίδηροδρομική γραμμή της χώρας, ΑθήναΘεσσαλονίκη είναι ηλεκτροδοτούμενη.

Η ΔΕΗ είναι ένας αστάθμητος παράγων, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσαλίδης και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά και με τον ΟΣΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο και τους σταθμούς, είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κων. Σπηλιόπουλο».

Όπως είπε ο κ. Τσαλίδης κατά την προηγούμενη κακοκαιρία την περασμένη εβδομάδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνέδραμε τις αρχές μεταφέροντας 49 επιβάτες που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Πηγή: Προχωρά ο «Ηφαιστίωνας» – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα Καλάβρυτα (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα