Έφηβος και αρνητική εικόνα του σώματος – Αιτίες, σημάδια και πώς να βοηθήσετε

Η εικόνα του σώματος, είναι το τι αισθάνεται και πώς σκέφτεται κάποιος για το σώμα του, αν αυτό που έχει στο μυαλό του αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αν είναι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη κι αν αποδέχεται την εικόνα του.

Η εικόνα σώματος λοιπόν μπαίνει σε πρώτο πλάνο όταν τα παιδιά διανύουν την περίοδο της εφηβείας. Τους απασχολεί πολύ, συγκρίνουν το σώμα τους με αυτό των συνομηλίκων τους και μια θετική εικόνα σώματος είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της υγιούς αυτοεκτίμησης.

Μια αρνητική εικόνα σώματος κάνει τον έφηβο να αισθάνεται απογοητευμένος με αυτό που

βλέπει, θέλοντας να κάνει αλλαγές ή αποτραβιέται θεωρώντας πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Όταν αισθάνεται κάποιος καλά με το σώμα του, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, μια ισορροπημένη στάση απέναντι στο φαγητό και την σωματική άσκηση και είναι ψυχικά υγιής.

Έτσι μια υγιής εικόνα σώματος στην παιδική κι εφηβική ηλικία θέτει τα θεμέλια για καλή σωματική και ψυχική υγεία μετέπειτα, ενώ μια αρνητική εικόνα μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία η εμφάνισή του και το πώς το αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί του, γίνονται οι προτεραιότητές του. Ταυτόχρονα το σώμα του παιδιού αλλάζει, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία επηρεάζονται πολύ από πρότυπα που θαυμάζουν είτε είναι στον περίγυρο τους, ή πρόκειται για διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Τα κορίτσια στην εφηβεία θέλουν να είναι αδύνατα και προσπαθούν να χάσουν βάρος και τα αγόρια να μην έχουν μεν παραπάνω κιλά αλλά να έχουν μυς και να είναι ψηλότερα.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλα να αισθάνονται δυσάρεστα με το σώμα τους, διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια αρνητική εικόνα σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί αν:

– Αισθάνονται πίεση από την οικογένεια, τους συμμαθητές για να ταιριάζουν με συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς.
– Οι συνομήλικοι τους, φίλοι ή το οικογενειακό περιβάλλον σχολιάζει αρνητικά την εικόνα τους.
– Έχουν διαφορετικό βάρος, σχήμα σώματος κλπ από άλλους συνομηλίκους τους και προφανώς μακριά από τα «ιδανικά» πρότυπα που προωθούν τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
– Είναι τελειομανείς.
– Ανησυχούν υπερβολικά για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και συγκρίνονται διαρκώς.
– Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
– Παίρνουν μέρος σε μια ομάδα αθλητισμού, χορού κλπ που δίνει έμφαση σε ένα συγκεκριμένο τύπο σώματος.
– Έχουν σωματική αναπηρία.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Είναι φυσιολογικό για έναν έφηβο να θέλει να είναι και να νιώθει όμορφος, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν αυτό και μόνο όμως γίνει προτεραιότητα, το παιδί γεμίζει άγχος και αγωνία. Χρειάζεται απαραιτήτως να μιλήσετε με έναν ειδικό αν το παιδί σας:

– Eπικρίνει το σώμα και την εμφάνισή του.
– Δεν θέλει να βρίσκεται με συνομηλίκους του εξαιτίας των σχολίων ή των βλεμμάτων που δέχεται.
– Συγκρίνει το σώμα του διαρκώς με άλλους.
– Δεν δοκιμάζει νέα πράγματα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο νιώθει για το σώμα του.
– Δεν κάνει δραστηριότητες, αθλητικές ή καλλιτεχνικές, δεν συμμετέχει σε ομαδικές εκδηλώσεις.
– Έχει εμμονή για την απώλεια κιλών ή βλέπει μ΄έναν συγκεκριμένο αρνητικό τρόπο κάποια σημεία του σώματός του.
– Ξοδεύει πολύ χρόνο κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, ή φωτογραφίζοντάς τον, παρατηρώντας τις ατέλειες.
– Συνδέει το φαγητό με συναισθήματα ενοχής και ντροπής.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας

– Ακούστε το παιδί σας να σας μιλάει για το πώς αισθάνεται με το σώμα του και τις αλλαγές που γίνονται. Ακόμη και το γεγονός ότι θ΄ακούει το παιδί αυτό που θα σας λέει, θα το κάνει να καταλάβει ουσιαστικά και το πώς νιώθει.

– Αν δεν θέλει να μιλήσει σ΄εσάς, μην το πιέζετε, ίσως να θέλει να μιλήσει σε κάποιον άλλο ενήλικα που τον εμπιστεύεται.

– Ποτέ μην κρίνετε την εμφάνισή του και μην επιτρέπετε σε κανέναν στο σπίτι να το «πειράζει» για το ύψος, το βάρος, την εμφάνισή του.

– Αν υποψιάζεστε πως το κοροϊδεύουν συμμαθητές στο σχολείο ή μέσω των κοινωνικών δικτύων, μιλήστε με τους υπευθύνους, τους καθηγητές ή τον διευθυντή.

– Μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό αν ανησυχείτε για τον τρόπο που νιώθει το παιδί σας με το σώμα του.

– Γίνετε εσείς το θετικό πρότυπο του παιδιού σας, επιλέγοντας υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, εκτιμώντας το δικό σας σώμα και νιώθοντας πως αξίζετε όχι μόνο για την εμφάνισή σας αλλά και για τον χαρακτήρα, το χιούμορ κλπ.

– Μην κρίνετε και μην σχολιάζετε άλλους ανθρώπους για την εμφάνισή τους.

– Βοηθήστε το παιδί αν θέλει ν΄αλλάξει τρόπο διατροφής έχοντας βεβαιωθεί πως θρέφεται καλά, λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά κι ακολουθεί πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

– Μιλήστε στο παιδί σας για τα φίλτρα που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φαίνονται πιο όμορφοι ή πιο αδύνατοι, ώστε να γνωρίζει πως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις φωτογραφιών που αυτό που βλέπει, συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

– Εστιάστε σε αυτά που είναι σημαντικά για τη ζωή του παιδιού, στις ικανότητες του κι όχι στην εξωτερική εμφάνιση.

– Βοηθήστε το παιδί να περάσει περισσότερο χρόνο με δραστηριότητες που το κάνουν να αισθάνεται όμορφα.

Πηγή: Childrencare.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα