Κορονοϊός: 19 νεκροί τις τελευταίες ώρες – 30 διασωληνώσεις σ’ ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη

Πολύ άσχημα εξελίσσεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα θύματα του κορονοϊού από το βράδυ της Τρίτης (10/11), καθώς μέχρι και τώρα, συνολικά 19 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός των νεκρών να φτάνει πλέον τους 885.

Η πανδημία έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή της στη χώρα και το σύστημα υγείας ειδικά στην βόρεια Ελλάδα έχει γονατίσει. Μόνο το βράδυ έγιναν 70 εισαγωγές με κορονοϊό και 30 διασωληνώσεις στη Θεσσαλονίκη,

όπου η κατάσταση είναι οριακή.

Συγκεκριμένα κατέληξαν:

Ένας 68χρονος, ένας 74χρονος, ένας 76χρονος και ένας 78χρονος στο ΑΧΕΠΑΔύο 83χρονες και ένας 84χρονος στο ΠαπαγεωργίουΜία 81χρονη στο ΠαπανικολάουΈνας 86χρονος στο νοσοκομείο ΓουμένισσαςΈνας 88χρονος στο νοσοκομείο ΚιλκίςΈνας 49χρονος καρκινοπαθής στο νοσοκομείο ΑλεξανδρούποληςΈνας 87χρονος στον Ευαγγελισμό και ένας 92χρονος στο ΑττικόνΈνας 87χρονος και ένας 94χρονος στο νοσοκομείο ΙωαννίνωνΈνας 78χρονος και ένας 90χρονος στο νοσοκομείο Βέροιας.Ένας 82χρονος στην Παμμακάριστο

Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο Υγείας τόνισαν στo site «Voria.gr» ότι «όπως αποδείχτηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο ισχυρό κι αν είναι το σύστημα υγείας, εάν υπάρξει εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο κ. Κικίλιας θα έχει ενημέρωση από τους προέδρους των δυο Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας (3η και 4η), που έχουν υπό την ευθύνη τους όλες τις μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά κι από λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους για την πορεία των πραγμάτων. Έχει ξεκάθαρη εικόνα και καθημερινή, αλλά θέλει να εξετάσει στο πεδίο όλα τα δεδομένα. Αυτό θα συμβάλει σε μια καλύτερη εκτίμηση της πορείας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες δέκα μέρες και στην προετοιμασία του συστήματος να διαχειριστεί αυτό το δεύτερο κύμα, που χτυπά πιο σκληρά την πόλη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Κύριο αντικείμενο στη θωράκιση του συστήματος υγείας είναι πώς και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 50 πολυδύναμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, θα εξεταστεί η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η προσθήκη 50 κλινών στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η βελτίωση και αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων και την αποφυγή συγχρωτισμού του πληθυσμού, ενώ από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να προκύψει ακόμη και αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, που θα σημάνει σκληρότερο lockdown σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να περιοριστεί η θετικότητα και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (10/11) η χώρα έφτασε στα 2.384 νέα κρούσματα. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις περισσότερες διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, έγιναν 25.217 μοριακά τεστ και 2.598 rapid tests.

Η κατανομή κρουσμάτων είχε ως εξής: Θεσσαλονίκη 652, Αττική 588, Λάρισα 164, Ημαθία 62, Μαγνησία 53, Δράμα 52, Καρδίτσα 49, Έβρος 45, Καβάλα 44, Σέρρες & Πιερία από 43, Λέσβος και Πέλλα από 38, Χαλκιδική 37, Ροδόπη 36, Ξάνθη 32, Ηράκλειο 21, Αχαΐα 20, Ιωάννινα 19, Τρίκαλα & Κέρκυρα από 17, Κιλκίς 16, Βοιωτία 15, Ευρυτανία 14, Αργολίδα, Μεσσηνία, Κορινθία & Χανιά από 13, Αιτωλοακαρνανία 12, Κοζάνη 10, Ηλεία, Καστοριά & Ρόδος από 9, Αρκαδία, Φωκίδα & Φθιώτιδα από 7, Άρτα, Γρεβενά, Εύβοια, & Ρέθυμνο από 6, Θεσπρωτία, Λήμνος & Φλώρινα από 5, Λακωνία 3, Πρέβεζα, Σύρος & Χίος από 2, Ζάκυνθος, Θάσος, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λασίθι και Μύκονος από 1.

Τα εισαγόμενα ήταν 50 κρούσματα και άλλα 42 είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 60.570. Οι επιστήμονες ανησυχούν, ωστόσο, από τη σταθερή αύξηση των νεκρών, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά μέρα που είχαμε 41 θανάτους και 866 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα