«Εφ. Συν»: Αστυνομικοί «κοριοί» σε οχήματα διαδηλωτών

Σε μια περίοδο που γίνεται πολύς λόγος σχετικά με τις παρεμβάσεις της αστυνομίας και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη, η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομης παρακολούθησης διαδηλωτών, καθώς και ατόμων με πολιτική δράση μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας,

πληθαίνουν οι μαρτυρίες διαδηλωτών και ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά πως βρίσκουν συσκευές εντοπισμού GPS κολλημένες στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσικλέτες τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι «κοριοί»… φυτεύονται από άτομα της Ασφάλειας τα οποία περιεργάζονται τα οχήματα δήθεν… αδιάφορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ στο εσωτερικό τους υπάρχει κάρτα SIM.

Κοριοί σε μηχανές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ. Συν», στις 19 Οκτωβρίου 2019, μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, ένας διαδηλωτής, μέλος της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», επιστρέφοντας για να πάρει τη μηχανή του αντιλαμβάνεται τρία άτομα να στέκονται από πάνω της, να την περιεργάζονται και να τοποθετούν κάτι.

«Συζητώντας με άλλους συντρόφους, μου γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους συσκευές γεωεντοπισμού (GPS tracker)», ανέφερε στην εφημερίδα ο Α. Γκ..

Ο Α. μαζί με έναν ακόμα σύντροφό του είδαν τα πρόσωπα των ατόμων που περιεργάζονταν τη μηχανή, ηλικίας γύρω στα 35, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά.

Φωτογραφία: «Εφ. Συν»

Ένας δεύτερος διαδηλωτής, μέλος της ίδιας συλλογικότητας, αντιμετώπισε την ίδια ημέρα ένα αντίστοιχο περιστατικό. Φεύγοντας πεζή από τη διαδήλωση και πηγαίνοντας και αυτός προς τη μηχανή του, αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται επί 20 λεπτά συστηματικά από κοπέλα η οποία μιλούσε δήθεν αδιάφορα σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Εξετάζοντας τη μηχανή του, βρίσκει καλά κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με κάρτα SIM (συγκεκριμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) ο οποίος είχε μαγνήτες πάνω του. Αφού ενημέρωσε τα μέλη της συλλογικότητας και τους έδειξε τον κοριό, τον φωτογράφισε πάνω στη μηχανή και στη συνέχεια τον αφαίρεσε, ενώ αργότερα επέστρεψε σπίτι του.

Την επόμενη ημέρα, βγαίνοντας από την οικία του, υποψιασμένος ψάχνει τη μηχανή του και εντοπίζει δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης, τοποθετημένο με παρόμοιο τρόπο. Αποφασίζει να μην τον αφαιρέσει τελείως αλλά να του αλλάξει θέση. Ενημερώνει εκ νέου τους συντρόφους και τον φωτογραφίζει.

Φωτογραφία: «Εφ. Συν

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μία εβδομάδα μετά, στις αρχές Νοέμβρη 2019, αντιλαμβάνεται πως έχει αφαιρεθεί ο δεύτερος κοριός και του έχουν τοποθετήσει έναν τρίτο σε άλλο σημείο της μηχανής του!

Κάμερα παρακολούθησης σε αυτοκίνητο

Aκόμα ένα περιστατικό που περιήλθε σε γνώση της «Εφ. Συν» συνέβη πριν από μερικές ημέρες, σε συνοικία της Αθήνας, όταν ένας άνθρωπος με πολιτική δράση αντιλήφθηκε, όπως και οι γείτονές του, την ύπαρξη άγνωστου ύποπτου οχήματος έξω από το σπίτι του, το οποίο είχε καμουφλαρισμένη μικροκάμερα στο παρμπρίζ του, που «κοιτούσε» προς την είσοδο του σπιτιού του. Φωτογράφισε τη συγκεκριμένη συσκευή παρακολούθησης και ειδοποίησε γείτονες και τους συντρόφους του. Μερικές ώρες αργότερα το συγκεκριμένο όχημα είχε εξαφανιστεί.

Οι κοριοί

Οι κοριοί που βρήκαν στις μηχανές τους οι διαδηλωτές είχαν μέγεθος συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου και ήταν χειρόγραφα αριθμημένες εξωτερικά. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συσκευές κάρτας SIM, μπαταρίες και ισχυροί μαγνήτες στην εξωτερική πλευρά ώστε να κολλήσουν σε μεταλλική επιφάνεια.

Σημειώνεται πως μέσω των καρτών SIM, οι οποίες δεν έχουν καταστραφεί και έχουν μοναδιαίο αριθμό, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι… κάτοχοι των συγκεκριμένων αριθμών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή: «Εφ. Συν»: Αστυνομικοί «κοριοί» σε οχήματα διαδηλωτών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα