ΕΔΕ για τον θάνατο 18χρονου στο νοσοκομείο Αγρινίου

Με ανακοίνωση της η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου έκανε γνωστό πως αποφάσισε την διενέργεια Ένορκής Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για το θάνατο του 18χρονου Σπύρου Μπάθα. Η απόφαση πάρθηκε σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με την ηγεσία της 6ης Υ.ΠΕ, όσο και με το Υπουργείο Υγείας.

«Το τραγικό γεγονός του θανάτου του νέου παιδιού (Σ. Μπάθα) που προσκομίστηκε τραυματίας στο νοσοκομείο Αγρινίου στις 25-5-2017 και κατέληξε την επομένη μέρα, μόνο θλίψη μπορεί να γεμίσει

όλους μας.

Συμμεριζόμενοι την τραγική θέση των γονιών, απευθύνουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου -συναισθανόμενη το μέγεθος της σημασίας της ανθρώπινης ζωής και της ευθύνης όλων μας για την προστασία της- από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε, στάθηκε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της δίπλα στους γονείς.

Παράλληλα, αισθανόμενη την ανάγκη να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα που γεννούνται από την τραγική κατάληξη, με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι:

-Από την πρώτη στιγμή άρχισε τη διερεύνηση των δεδομένων με συσκέψεις με όλους τους εμπλακέντες στη διαχείριση του ασθενή.

-Άμεσα ξεκίνησε προκαταρτική εξέταση για να ξεκαθαριστεί το ποίοι ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη διαχείριση του ασθενή και να διευκρινιστούν τα δεδομένα που συνθέτουν όλη τη διαδικασία της διαχείρισης του ασθενή, από την προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έως την κατάληξή του.

-Επειδή δίδουμε ειδική βαρύτητα στο εν λόγω περιστατικό, η έρευνα έγινε στο ανώτερο επίπεδο, με την εποπτεία του ίδιου του Διοικητή.

-Τα δεδομένα βρίσκονται στα χέρια της Διοίκησης και μελετώνται προκειμένου να συνταχθεί το σχετικό παραπεμπτικό σημείωμα και να διαβιβαστεί η υπόθεση στην Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, για περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Διοίκηση αποφάσισε -σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με την ηγεσία της 6ης Υ.ΠΕ, όσο και με το Υ.Υ.- την παραπομπή για διενέργεια της έρευνας (ΕΔΕ) από άλλη υπηρεσία.

Και τούτο διότι η Διοίκηση –επιθυμώντας να διασφαλίσει την αμερόληπτη εξέταση της υπόθεσης και τη διαφάνεια με το να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση- προτίμησε να μην διεξαχθεί αυτή από λειτουργούς του νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά από άλλη, ανώτερη αρχή.

Λόγω της φύσεως της υπόθεσης και καθ΄ όσον βρισκόμαστε σε διαδικασία έρευνας, δεν είναι δυνατή η παροχή από τη Διοίκηση άλλων επί μέρους πληροφοριών επί του θέματος.

Θα αναμένουμε και εμείς με σεβασμό στους θεσμούς και τις διαδικασίες την περαίωση της έρευνας και την εξ’ αυτής εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία, ως οφείλουμε, θα σεβαστούμε, σεβόμενοι τόσο τους θεσμούς, όσο και τη μνήμη του εκλιπόντος παιδιού».

Συγκλονίζει η επιστολή του πατέρα του άτυχου 18χρονου

Νωρίτερα, ο πατέρας του 18χρονου, κατηγόρησε με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, τους γιατρούς του Νοσοκομείου για αδιαφορία, ανεπάρκεια και συγκάλυψη.

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Του Αναστάσιου Μπάθα του Σπυρίδωνος, κατοίκου Αγρινίου

Κύριε Υπουργέ,

Εννιά ημέρες μετά το χαμό του γιού μου Σπύρου βρήκα το κουράγιο να σου γράψω για να σου μεταφέρω την αγωνία, τον πόνο και την αδικία που ένιωσα χάνοντας το παιδί μου στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Την Πέμπτη 25-5-2017 και ώρα 2 το μεσημέρι τον 18χρονο γιο μου Σπύρο κτύπησε αυτοκίνητο στο Αγρίνιο.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Αγρινίου. Εκεί κατάλαβα ότι οι εφημερεύοντες ειδικευόμενοι γιατροί, ασχολήθηκαν μόνο με το τραύμα του στο δεξί πόδι.

Στη συνέχεια αντιλήφθηκα τη τηλεφωνική διαμάχη του ειδικευόμενου με τους χειρούργους και τους ορθοπεδικούς που θα έστελνε το παιδί μου. Πρότεινα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ρίο. Με καθησύχασαν ότι θ’ αντιμετωπίσουν το περιστατικό στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και τελικά τον πήγαν στην ορθοπεδική κλινική.

Ο γιος μου άρχισε να νιώθει δυνατούς πόνους, ζητούσε βοήθεια συνεχώς από τη μάνα του, παρακαλούσε επίμονα λέγοντας ότι δεν νιώθει καλά, ότι χάνει το φως του. Έντρομοι ζητούσαμε την βοήθεια των γιατρών, διότι αισθανόμασταν ότι το παιδί μας κινδυνεύει.

Καλούσαμε απεγνωσμένα τους γιατρούς και ζήσαμε μια ανεξήγητη επιθετικότητα και από τους νοσοκόμους και από τους γιατρούς που μας έλεγαν ότι τους ενοχλούμε αδικαιολόγητα.

Η νύχτα ήταν εφιάλτης. Οι πόνοι του γιου μου αντιμετωπίζονταν μόνο με ηρεμιστικά χάπια. Το πρωί της επόμενης μέρας το παιδί έπεσε σε κώμα και τότε ξεκίνησαν ν’ ασχολούνται μαζί του κάνοντας εξετάσεις (αξονική τομογραφία, κλπ). Τον μετέφεραν τελικά εσπευσμένα στην Μ.Ε.Θ., όπου το μεσημέρι μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί μου ξεψύχησε.

Ο πόνος μου έφτασε στα βουνά. Ο άδικος χαμός του με λύγισε. Λύγισε και τους Αγρινιώτες που το έμαθαν.

Υπουργέ μου, περιμένουμε από εσένα δικαίωση, όχι μόνο για μένα και την οικογένειά μου, αλλά και για όλη την πόλη που αγωνιά μπροστά στην ανικανότητα και την αδιαφορία στην ανθρώπινη ζωή από τους ανθρώπους του Νοσοκομείου.

Τέλειωσε την αδιαφορία, την ανεπάρκεια και τη συγκάλυψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου, για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε κι άλλον.

Εγώ και όλη η οικογένειά μου αλλά και οι συμπατριώτες μου περιμένουμε με αγωνία τη παρέμβασή σου. Ας είναι ο γιός μου το τελευταίο τους θύμα.

Αγρίνιο 6-6-2017

Ο πατέρας του αδικοχαμένου Σπύρου».

Πηγή: patrastimes.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα