Δυναμιτίζει τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ο Πούτιν – «Προτεραίτητα για τη Ρωσία η πώληση των S-400»

Ξεκίνησε το Συμβούλιο Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας«Στο κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ- ΤουρκίαςΜε πολυμέτωπη πρόταση συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα απαντά ο Πούτιν

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, είναι προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Άγκυρα» δήλωσε τη Δευτέρα 8 Απριλίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύοντας την ένταση που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της άλλοτε στενά σύμμαχης Αμερικής.

Οι ΗΠΑ

μάλιστα έχουν κηρύξει ήδη τελεσίγραφο, προειδοποιώντας την Τουρκία πως η αγορά των S-400 θα σημάνει προβλήματα για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε την παραπάνω δήλωση στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Συμβουλίου Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

«Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, για την Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία υπάρχουν και άλλες προοπτικές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Αμερικανικές κυρώσεις «βλέπουν» ρώσοι και τούρκοι αναλυτές

Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι με αφορμή την αγορά των S-400, είναι πολύ πιθανόν, οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στο ατίθασο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θεωρούν ότι η συμπεριφορά αυτής Τουρκίας θα επιφέρει και την αποβολή της από τους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ένας από τους εμπειρογνώμονες που προβαίνουν σ’ αυτές τις εκτιμήσεις είναι και ο Ιλισάτ Σαγιέτοφ, επιστημονικός συνεργάτης του ρωσικού Κέντρου Μελετών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, τις απόψεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα Izvestia.

Από την πλευρά του ο τούρκος πολιτειολόγος Ισμαήλ Τογκρούλ εκτιμά ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα εξαιτίας των S-400 συνιστούν μια τυπική αφορμή. Στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ακόμα και στο πλαίσιο τη ειρηνευτικής διαδικασίας τη Αστάνα. «Το ότι μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι αμερικανοί υπαγορεύουν στους πάντες όρους, και στο Ιράν και στην Ρωσία και στην Γερμανία, μάλιστα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Γερμανία υποδεικνύει ευθέως στο Βερολίνο με ποιους πρέπει να συνεργάζεται και ποιανού το φυσικό αέριο πρέπει να αγοράζει». Ο ίδιος επισημαίνοντάς ότι Πούτιν και Ερντογάν θα επικεντρωθούν στο συριακό ζήτημα, τονίζει, ότι παρά τι διαφορετικές προσεγγίσεις οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την εγκαθίδρυση σταθερής ειρήνης και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα