Πώς θα συνεχιστεί η κοινωνική ένταξη των Ρομά – Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η ειδική γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου μια σειρά παρεμβάσεων ως κομμάτι της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των Ρομά στον κοινωνικό κορμό.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Ρομά.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις αγγίζουν τέσσερις τομείς. Πρώτον, στον τομέα της στέγασης-υποδομών, αναφέρεται πως θα συνεχιστεί άμεσα η υλοποίηση της ανάπτυξης χώρων, τύπου κοινωνικής κατοικίας σε

δήμους της χώρας.

Επιπλέον, οι Ρομά θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις που δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), και αφορούν στην επιδότηση ενοικίου, στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και προώθηση στην απασχόληση για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Η ένταξη του πληθυσμού Ρομά είναι εφικτή στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αναδείχθηκε σήμερα συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, μέσω της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να φιλοξενήσει στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους της κοινότητας. Η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών Ρομά που εργάζονται στο πεδίο, νέων πτυχιούχων και μαθητών Ρομά, καθώς και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων τους, με την ενεργή συμμετοχή τους προς το στόχο της κοινωνικής ένταξης, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ότι τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά πρότυπα για τις γενιές των νέων Ρομά που αποτελούν το όραμα και την ελπίδα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα