Δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια – Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (εικόνες – video)

Τραυματίστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσηςΟι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο αφού προηγουμένως επιτέθηκαν σε δημοσιογράφουςΠερισσότεροι από 100 τραυματίεςΤι είπε η Μογκερίνι

Εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, «μπούκαραν» το απόγευμα της Πέμπτης στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ

και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Police protecting entrance to Assembly building while SDSM is being held hostage in the conference room#Skopje #Macedonia #Coup pic.twitter.com/027kntx1Zq

— Glorious Leader (@seirdotmk) 27 Απριλίου 2017


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

I condemn the attacks on MPs in #Skopje in the strongest terms. Violence has NO place in Parliament. Democracy must run its course. @eu_near

— Johannes Hahn (@JHahnEU) 27 Απριλίου 2017

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι κάλεσε τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα».

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.

«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοινωσή της.

Η κατάσταση στα Σκόπια σήμερα «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», πρόσθεσε η αστυνομία.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, στον απόηχο των πρωτοφανών επεισοδίων εντός του κτηρίου της Βουλής.

Ανησυχία τις για τις εξελίξεις εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν εντός των συνταγματικών ορίων της χώρας και με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.

Κάλεσε επίσης τις αρχές των Σκοπίων να προστατέψουν την ασφάλεια των βουλευτών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβερνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην προοπτική της μελλοντικής προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ.

Τι είπε η Μογκερίνι

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».

Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».

Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «τα Σκόπια αποτελούν υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

#Macedonia: irruzione nel parlamento, feriti alcuni parlamentari tra cui Zoran Zaev. Ferito seriamente Zijadin Sela. #BREAKING #Skopje pic.twitter.com/FIE78zM6NV

— EcceHomo (@Ant_News_) 27 Απριλίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα