Δραγασάκης: Άστοχη και πιθανώς επικίνδυνη κάθε συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο

«Κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 Απριλίου οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα», ανέφερε μιλώντας

απόψε στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που χαρακτήρισε άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας.

Η αξιολόγηση

«Η κυβέρνηση, έχοντας ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχική συμφωνία, επιδιώκει με σταθερότητα και συνέπεια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει τη χώρα για την έγκαιρη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι «είναι αυθαίρετη η αντιπαράθεση της ελάφρυνσης χρέους προς την ανάγκη βελτίωσης ανταγωνιστικότητας ή υλοποίησης μεταρρυθμίσεων».

«Δεν υφίσταται δίλημμα “μείωση χρέους ή μεταρρυθμίσεις”. Η ελάφρυνση είναι αναγκαία και οι βαθιές αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια «ακραία» άποψη που λέει ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο ως μοχλός πίεσης για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». «Αυτή είναι μια επικίνδυνη νεοαποικιακή αντίληψη που θα μετέτρεπε την Ε.Ε. σε κλαμπ κρατών – δανειστών και κρατών – υπόδουλων σ’ αυτά», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης.

Ανέφερε επιπλέον ότι η ρύθμιση χρέους από μόνη της δεν είναι πανάκεια, ούτε θα φέρει αποτελέσματα διάρκειας, αν δεν εντάσσεται σε μια στρατηγική αλλαγής «του κυρίαρχου υποδείγματος του παρελθόντος που οδηγήθηκε σε κρίση και τελικά σε χρεοκοπία».

Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί απέτυχαν τα πρώτα δύο μνημόνια. «Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς, αλλά γιατί ο πυρήνας τους ήταν εσφαλμένος», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης, αυτές έκαναν μετάσταση παντού με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, ενώ υπενθύμισε ότι το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε επιστροφή στην ανάκαμψη ήδη από το 2012 και ότι η προσαρμογή δεν θα ήταν πάνω από 6% του ΑΕΠ. «Το αποτέλεσμα γνωστό», σχολίασε.

Τόνισε επίσης ότι η διέξοδος από αυτή την πολλαπλή κρίση «δεν θα γίνει με παρωχημένα νεοφιλελεύθερα κλισέ ούτε με αέναη λιτότητα».

Καζάκος: Κανείς δεν θέλει την αποτυχία του τρίτου Μνημονίου

«Δεν επιθυμεί κανείς την αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής» σημείωσε ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σε παρέμβασή του που ακολούθησε την ομιλία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Με την υπόμνηση αυτή, ο κ. Καζάκος θέλησε να αποσοβήσει «την όποια παρεξήγηση» υπήρξε σχετικώς με την εκτίμηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα, σύμφωνα με την οποία, «εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής, τότε θα είναι αναπόφευκτο, ή ένα τέταρτο μνημόνιο ή η χρεοκοπία».

Επ’ αυτού ο κ. Καζάκος παρατήρησε πως «όταν κάνεις μια ανάλυση για το πού μπορεί να πάει κάτι και προσπαθείς να προβλέψεις καταστάσεις, τότε βέβαια σκέφτεσαι διαφορετικά από όταν είσαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής».

«Εγώ χαίρομαι», είπε, «που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βεβαίωσε για μια ακόμη φορά, ότι ο στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Keywords
Τυχαία Θέματα