Δολοφονία Φλόιντ: Ενωμένοι οι προπονητές του ΝΒΑ κόντρα στον φυλετικό ρατσισμό – Τι είπαν Τζαμπάρ και Τζόρνταν

Ενωμένοι οι προπονητές του ΝΒΑ ορίζουν επιτροπή που θα προτείνει λύσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών αδικιών, με αφορμή τα όσα γίνονται στην Αμερική μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Την ίδια ώρα, ο θρύλος του ΝΒΑ Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ τοποθετήθηκε για τον φυλετικό ρατσισμό στις ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι φονικότερος από τον κορονοϊό.

Καυστικός και ο Μάικλ Τζόρνταν, ανέφερε: «Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια».

Πιο αναλυτικά, μετά από την πρωτοβουλία πολλών αθλητών να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο για την έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ, την σκυτάλη πήραν οι προπονητές του πρωταθλήματος μπάσκετ της Αμερικής που έχουν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη αύριο για τις μελλοντικές δράσεις της επιτροπής.

Την πρωτοβουλία αυτή αναγνώρισε και ο κομισάριος της λίγκας Άνταμ Σίλβερ μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ως προπονητές του NBA καθοδηγούμε ομάδες ανδρών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφροαμερικάνοι. Βλέπουμε, ακούμε και μοιραζόμαστε τα αισθήματά τους για αηδία, απογοήτευση, αδυναμία και θυμό. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, η αστυνομική βαρβαρότητα, το φυλετικό προφίλ και ο ρατσισμός είναι επαίσχυντα, απάνθρωπα και απαράδεκτα».

The NBCA along with Spurs Popovich & other NBA coaches have released a statement on the death of George Floyd.

Popovich is a member of the NBCA and helped craft the statement along with other NBA coaches. #nba #gospursgo #GeorgeFloyd #NBATwitter pic.twitter.com/NMrvyE1DLL

— JeffGSpursZone (@JeffGSpursZone) June 1, 2020


Ο πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, με δημοσίευσή του στα social media, αναφερόμενος στον φυλετικό ρατσισμό στις ΗΠΑ, έγραψε: «Οι αφροαμερικανοί ζούσαν σε ένα φλεγόμενο κτίριο εδώ και πολλά χρόνια, πνιγόντουσαν από τον καπνό καθώς οι φλόγες έκαιγαν όλοένα και πιο κοντά τους. Ο ρατσισμός στην Αμερική είναι σαν την σκόνη στον αέρα. Δεν την βλέπεις –ακόμη και εάν πνίγεσαι από αυτή- μέχρι να αφήσει τον ήλιο να μπει. Τότε αντιλαμβάνεσαι ότι είναι παντού».

George Floyd protests: LeBron James calls out media; Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Colin Kaepernick, Nick Saban demand ‘justice for all’ https://t.co/Sihuaj5HNg pic.twitter.com/NIDDqpqD60

— njdotcom (@njdotcom) June 1, 2020


Ο πρώην σπουδαίος αμερικανός μπασκετμπολίστας, έκανε δηλώσεις και σε τηλεοπτικό δίκτυο όπου ανέφερε:

«Η μαύρη κοινότητα είναι συνηθισμένη στον θεσμικό ρατσισμό που είναι εγγενής στην εκπαίδευση, το σύστημα δικαιοσύνης και τις θέσεις εργασίας. Και παρόλο που κάνουμε όλα τα συμβατικά πράγματα για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την πολιτική.

Έτσι, ίσως η κύρια ανησυχία της μαύρης κοινότητας αυτή τη στιγμή δεν είναι αν οι διαδηλωτές στέκονται σε απόσταση τριών ή έξι μέτρων ή αν μερικές απελπισμένες ψυχές κλέβουν κάποια μπλουζάκια ή έβαλαν φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά αν οι γιοι τους, οι σύζυγοί τους, αδέλφια και πατέρες θα δολοφονηθούν από αστυνομικούς μόνο για να περπατήσουν, να τρέξουν, να οδηγήσουν. Ή αν το να είσαι μαύρος σημαίνει να καταφύγεις στο σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής τους, επειδή ο ιός του ρατσισμού που μολύνει τη χώρα είναι πιο θανατηφόρος από το COVID -19».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Tonight I’m personally going to #LightItBlue at home to celebrate #HospitalWeek and to send my thanks to @UCLAHealth and all the hospitals and their workers around the world who have been on the frontlines of this pandemic. #TeamLA

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kareem Abdul-Jabbar (@kareemabduljabbar_33) στις 14 Μάι, 2020 στις 5:25 μμ PDT

Μάικλ Τζόρνταν για Τζορτζ Φλόιντ: Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια

Ο Μάικλ Τζόρνταν εξέφρασε δημόσια την οργή του την Κυριακή (31/05) για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού, ο τραγικός θάνατος του οποίου κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς καταγράφηκε σε βίντεο κι έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και ταραχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Ο Τζόρνταν — ολυμπιονίκης, έξι φορές πρωταθλητής NBA με τους Chicago Bulls, πιθανόν το πιο λαμπερό αστέρι του αθλητισμού στον πλανήτη στην εποχή που μεσουράνησε, ο οποίος απέφευγε συστηματικά να εκφράζεται για κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, διότι όπως το έθεσε σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα ποτέ του «δεν ήταν ακτιβιστής» — τόνισε πως συμμερίζεται τον πόνο της οικογένειας του Φλόιντ και τόσων άλλων που χάθηκαν εξαιτίας ρατσιστικών ενεργειών.

«Θλίβομαι βαθιά, πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος», τόνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζόρνταν, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Charlotte Hornets. «Βλέπω και νιώθω τον πόνο, την αγανάκτηση και την απελπισία όλων. Στέκομαι στο πλευρό όλων όσοι καταγγέλλουν τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και τη βία εναντίον των μελών φυλετικών μειονοτήτων στη χώρα μας. Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια», πρόσθεσε.

‘I am deeply saddened, truly pained and plain angry:’ @NBA great Michael Jordan voices outrage over the death of George Floyd https://t.co/ZMCKgGGDFQ pic.twitter.com/HDizGFDrvQ

Reuters (@Reuters) June 1, 2020

Η ανακοίνωση του Μάικλ Τζόρνταν δημοσιοποιήθηκε ενώ πολλές πόλεις των ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζήσουν άλλο ένα βράδυ έντασης, καθώς οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας δεν έφεραν αποτέλεσμα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις ειρηνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αδικίας και να απαιτήσουμε λογοδοσία», ανέφερε ο Τζόρνταν και συνέχισε: «Οι φωνές μας ενωμένες πρέπει να πιέσουν τους ηγέτες μας να αλλάξουν τους νόμους μας, ή σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ψήφους μας για να φέρουμε συστημική αλλαγή. Ο καθένας μας πρέπει να γίνει μέρος της λύσης, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για όλους».

Υπενθυμίζεται πως ο χώρος του αθλητισμού και του μπάσκετ στις ΗΠΑ έχει ξεσηκωθεί για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να περνάει το δικό του μήνυμα. Το ίδιο έπραξε και ο Γιάννης Αντετοκούνεμπο, φωνάζοντας… «Φτάνει πια». Τι είπε ο ΛεΜπρον Τζέιμς…

Uma das reações mais polêmicas do “Caso George Floyd”, foi por parte do astro da NBA LeBron James.

Em uma dessas declarações, LeBron citou o tumultuado caso de Colin Kaepernick: “Vocês entendem agora? Ou a sua visão ainda está embaçada?”#BlackLivesMatter #VidasNegrasImportam pic.twitter.com/ENtdmtigE4

— Baú do Esporte (de

Keywords
Τυχαία Θέματα