Δοκιμασμένες τεχνικές για να βελτιώσετε τον γάμο σας

σεΑφού έχει μελετήσει δεκάδες ζευγάρια, ο ψυχολόγος Eli Finkel έχει καταλήξει στην εξής εξήγηση για τη μείωση του ενδιαφέροντος ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια τις τελευταίες δεκαετίες: πρόκειται για ένα ζήτημα συναισθηματικής προσφοράς και ζήτησης.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη σχέση τους ως υποκατάστατο της συναισθηματικής πληρότητας και ικανοποίησης που θα τους έδινε η συμμετοχή

σε μια ομάδα ή η παρακολούθηση μιας δραστηριότητα. Από την άλλη πολλά ζευγάρια περνούν όλο και λιγότερο χρόνο μαζί με αποτέλεσμα να αποξενώνονται.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει τη σχέση του; Ο Finkel προτείνει έξι τεχνικές.

Αγγίξτε ο ένας τον άλλον. Κρατηθείτε από το χέρι, αγκαλιαστείτε, ακουμπήστε ο ένας τον άλλον όταν κάνετε κάτι μαζί, από το περπάτημα μέχρι την παρακολούθηση μιας ταινίας. Η επαφή είναι βέβαιο ότι θα σας φέρει πιο κοντά.

Αποφύγετε να σκέφτεστε το χειρότερο πιθανό σενάριο. Ένα άτομο που δεν είναι ικανοποιημένο από τη σχέση του, σκέφτεται αρνητικά για τον/την σύντροφό του κάθε φορά που συμβαίνει κάτι εκτός προγράμματος. Η καλύτερη λύση είναι να σκεφτούμε μια πιο λογική εναλλακτική για να εντοπίσουμε την αιτία ενός συμβάντος. Για παράδειγμα αν ο άλλος δεν απαντά στην κλήση μας αντί να σκεφτούμε πως αδιαφορεί ή δεν νοιάζεται για εμάς, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στο πιο πιθανό σενάριο: ότι είναι απασχολημένος.

Δείτε τον καυγά σας με τα μάτια ενός τρίτου προσώπου. Σκεφτείτε δηλαδή πώς θα το έβλεπε κάποιος που βρίσκεται έξω από τη σχέση και τι θα πρότεινε για να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο.

Φτιάξτε μια λίστα την οποία θα ανανεώνετε τακτικά με τα όσα κάνει ο καθένας για να φροντίζει ή να βελτιώνει τη σχέση σας.

Αποδεχθείτε τα κοπλιμέντα του άλλου και αντί να θεωρείτε πως δεν τα εννοεί, όπως συνήθως κάνουν οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση, φροντίστε να είστε δεκτικοί.

Γιορτάστε τις μικρές, καθημερινές επιτυχίες. Δοκιμάστε να γιορτάζετε καθημερινά τα απλά, όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στον άλλον, οργανώνοντας μια ειδική βραδιά ή βγαίνοντας για μια βόλτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα