Μαίνεται πρωτοφανής διπλωματικός «πόλεμος» μετά το ολλανδικό «μπλόκο» σε Τσαβούσογλου

«Μπλόκο» Ολλανδίας στον Τσαβούσογλου«Απασφάλισε» ο Ερντογάν: Ναζί και φασίστες«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν», λέει ο ΡούτεΣε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στη Γαλλία θα μεταβεί αύριο ο ΤσαβούσογλουΟλλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο τούρκου υπουργού στο τούρκικο προξενείοΟι τούρκικες αρχές απέκλεισαν το ολλανδικό προξενείο στην ΆγκυραΣυγκέντρωση Τούρκων έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ

Πρωτοφανής διπλωματικός «πόλεμος» εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία, μετά την

άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕξ είχε προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα, Σάββατο, στην Ολλανδία για μια συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του τούρκου προέδρου.

Ολλανδικό «όχι» λόγω τουρκικής επιθετικότητας

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.


Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως η Ολλανδία ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς σήμερα στο Ρότερνταμ αφού του απαγορεύθηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων εκεί.

Ερντογάν: Ναζί και φασίστες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση αυτή, αποκαλώντας την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια για να προσγειωθεί στη χώρα το αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» συνέχισε.

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν»

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, αντέδρασε και αυτός με τη σειρά του στις δηλώσεις αυτές, χρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτη τη σύγκριση με ναζιστικές μεθόδους.

Η Τουρκία στη συνέχεια κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών, για να διαμαρτυρηθεί.

Εντάσεις στα προξενεία και των δύο χωρών

Η ολλανδική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου εμπόδισε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.

Η στιγμή που απαγορεύουν στην τουρκάλα υπουργό να μπει στο προξενείο

Αμέσως μετά, οι τούρκικες αρχές προχώρησαν στον αποκλεισμό της ολλανδικής πρεσβείας και του ολλανδικού προξενείου στην Άγκυρα, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Netherlands is violating all international laws, conventions and human rights by not letting me enter Turkish Consulate in Rotterdam

— Dr.Betül Sayan Kaya (@drbetulsayan) 11 Μαρτίου 2017

Αντιδρώντας στις ενέργειες αυτές, η κρατική τουρκική τηλεόραση, κάλεσε τους Τούρκους που μένουν στην Ολλανδία, να μεταβούν στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ώστε να διαδηλώσουν εναντίον της κυβερνητικής απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα