«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν – Διπλασιάζονται οι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα, 19% κάτω η λίρα

Διπλασιάζονται οι δασμοί στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίουΟ δασμός στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%Λευκός Οίκος: Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμώνΗ τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου», λέει ο ΤραμπΠτώση 19% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις ΤραμπΠτώση και στη Wall Street εξαιτίας της διένεξης«Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας», τόνισε ο Ερντογάν

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, για διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές

εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε δε ότι η τουρκική λίρα καταρρέει απότομα έναντι του «ισχυρού μας δολαρίου».

Όπως ανακοίνωσε, ο (δασμός) στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στον χάλυβα 50%. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο», σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10 Αυγούστου 2018

«Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών»

Λίγο αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η διαταγή Τραμπ για αύξηση των δασμών έγινε με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Πτώση 19% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα, Παρασκευή πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης των δασμών.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πτώση και στη Wall Street εξαιτίας της διένεξης

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

«Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας»

Τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για μια «εκστρατεία κατά της Τουρκία» και επικαλείται τον… Θεό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα