Υπεπρόεδρος και με τη «βούλα» ο Ερντογάν – Δημοσιεύθηκε το διάταγμα που του μεταφέρει τις εξουσίες

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017Αλλάζει κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίουΤουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματός της σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού

και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημόσιων λειτουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ τον Μάρτιο. Από αυτούς, σε περισσότερους από 50.000 έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και βρίσκονται στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ οι επικριτές του Ερντογάν δηλώνουν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει τις αντίθετες φωνές.

Ο Ερντογάν αρνείται την κατηγορία αυτή και μαζί με το κόμμα του δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών στην εθνική ασφάλεια.

Ο Γκιουλέν, ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, στην οποία τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα