Δίκη ΧΑ: Απαλλαγή για όλους τους κατηγορούμενους της υπόθεσης «Συνεργείο» ζήτησε η εισαγγελέας

Απαλλαγή για σωρεία επικίνδυνων κατηγοριών ζήτησε η εισαγγελέαςΕπικαλέστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα για την απόφαση τηςΗ επίθεση είχε λάβει χώρα το 2013 στην Ηλιούπολη, σε χώρο που βρίσκονταν και παιδιά

Αιφνιδιαστική τροπή πήρε το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου η δίκη της Χρυσής Αυγής όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε απαλλαγή για όλους τους κατηγορούμενους,

ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του νεοναζίστικού μορφώματός Γιάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς -όπως εξήγησε- ο νέος ποινικός κώδικας έφερε σημαντικές αλλαγές.

«Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη» σχολίασε στην πρότασή της.

Κατά την αγόρευση της ανέλυσε διεξοδικά τα αδικήματα, που βαραίνουν τους κατηγορούμενους, εξηγώντας ότι με το νέο κώδικα «η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί και θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα». Σχετικά με την απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, ανάφερε ότι χρήζει εξέτασης το εάν οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ηπταν επικίνδυνες.

«Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες» είπε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι «η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων».

To χρονικό της επίθεσης 

Κατά την κατηγορία, η επίθεση έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2013 μέσα στον κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη και ενώ μέσα σε αυτόν βρίσκονταν παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη μάθημα αγγλικών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους μαθητές κρύφτηκαν μαζί με τη δασκάλα τους στην τουαλέτα για να σωθούν από τους επιτιθέμενους. Η δικογραφία έχει συσχετιστεί με εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν καταθέσει οι νεαροί, οι οποίοι βρίσκονταν στο στέκι και χτυπήθηκαν άγρια από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Να αναφερθεί ότι η δικογραφία είχε μπει στο αρχείο ως αγνώστων δραστών αλλά στη συνέχεια ανασύρθηκε και οδηγήθηκε στην ακροαματική διαδικασία.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα