Διεθνώς ρεζίλι: Τα επεισόδια του ΟΑΚΑ κάνουν τον γύρο του κόσμου

«Γερμανός διαιτητής διακόπτει ντέρμπι – σκάνδαλο. Οι χούλιγκανς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο». Είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Bild», με αφορμή όσα συνέβησαν την Κυριακή (17/3) στο ΟΑΚΑ. Αμέσως μετά την διακοπή του ντέρμπι, πρακτορεία και ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στα θλιβερά γεγονότα του ΟΑΚΑ, ενώ το ίδιο συνέβη και την Δευτέρα (18/3).

Θέμα γίναμε ξανά και σε μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό. Επεισόδια, σκηνές,

φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Ορισμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οπλισμένοι με μαχαίρια», είπε ο Ντανιέλ Ποντένσε στην εφημερίδα «O’ Jogo».

Μία διάσταση που έδωσαν οι Γερμανοί φυσικά και εξαιτίας της παρουσίας του συμπατριώτη τους διαιτητή, Μάρκο Φριτζ στην αναμέτρηση της ελληνικής Super League.

Panathinaikos vs Olympiakos abandoned after fans clash with police https://t.co/RrgVlAfgwE

— The Independent (@Independent) 18 Μαρτίου 2019

«Το ελληνικό ντέρμπι – σκάνδαλο μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού βυθίστηκε στο χάος την Κυριακή το βράδυ. Το παιχνίδι έπρεπε να σταματήσει στο 70ο λεπτό, ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά ακόμα και πριν την έναρξη του αγώνα, βασίλεψε η βία. Έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, οι χούλιγκαν συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η αστυνομία χρειάστηκε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, που μεταφέρθηκαν με τον αέρα μέσα στο στάδιο. Χιλιάδες οπαδοί έφυγαν από τις εξέδρες, πολλοί από αυτούς κινούνταν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο», υπογράμμισε η γερμανική εφημερίδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων «AFP» αναφέρει ότι «ο διαιτητής κάλεσε τους υπεύθυνους να αδειάσουν το γήπεδο, το οποίο ήταν γεμάτο με 25.000 οπαδούς. Αυτό δεν συνέβη, ο Φριτζ αναγκάστηκε τελικά να διακόψει το παιχνίδι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι πολλά κορυφαία παιχνίδια διεξάγονται με διεθνείς διαιτητές. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χτυπηθεί από τη βία εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2018, το πρωτάθλημα χρειάστηκε να διακοπεί για αρκετές εβδομάδες μετά τις ταραχές».

Violence and teargas forces Panathinaikos v Olympiakos derby to be abandoned – video https://t.co/TwMDRHT9r2

— The Guardian (@guardian) 18 Μαρτίου 2019

Ο «Independent» έγραψε σχετικά… «Το ελληνικό ντέρμπι μεταξύ ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού διεκόπη, μετά τις συμπλοκές οπαδών με την αστυνομία», σημειώνοντας μάλιστα μεταξύ άλλων και την απόφαση του Ολυμπιακού να μην αγωνιστεί με τον «αιώνιο» αντίπαλό του στο πρωτάθλημα μπάσκετ.

«Οι βίαιες ταραχές διακόπτουν το ελληνικό ντέρμπι», ανέφερε το ολλανδικό «Voetbal International».

«Σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, με επίθεση στον πάγκο», έγραψε η ισπανική εφημερίδα «Marca», ενώ ανάλογες ήταν οι αναφορές από Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σκωτία και φυσικά την Πορτογαλία, εξαιτίας της παρουσία Ποντένσε, Σα και Μαρτινς.

Panathinaikos vs Olympiakos abandoned after fans clash with police https://t.co/RrgVlAfgwE

— The Independent (@Independent) 18 Μαρτίου 2019

****
«Ορισμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οπλισμένοι με μαχαίρια». Αυτή η δήλωση ανήκει στον Ντανιέλ Ποντένσε και την έκανε στην εφημερίδα της χώρας του «O’ Jogo». Το πορτογαλικό Μέσο την έκανε, μάλιστα, πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της αλλά και στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης. Οι Πορτογάλοι σημείωσαν την διακοπή του αγώνα, ενώ ο 23χρονος επιθετικός του Ολυμπιακού φρόντισε να μεταφέρει όσα έζησε από κοντά στο ΟΑΚΑ.

«Νωρίς στο παιχνίδι, πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού πήδηξαν στον αγωνιστικό χώρο, πέρασαν την περιοχή του στίβου και έφτασαν μέχρι τον δικό μας πάγκο κινούμενοι εναντίον μας, παρά την παρουσία ανθρώπων της ασφάλειας στο γήπεδο. Φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια», είπε ο Ποντένσε και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια αυτοί επέστρεψαν στις εξέδρες και το παιχνίδι μπόρεσε να συνεχιστεί». Η τελευταία διακοπή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ήρθε όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε 1-0, στο 69’, όταν η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να γίνεται ξανά επικίνδυνη.

«Αρχικά έκαψαν σημαίες και είδαμε καπνό στις κερκίδες, αλλά περίπου στο 70ο λεπτό υπήρξε μια νέα προσπάθεια για εισβολή και τότε έπρεπε να πάμε προς τη σήραγγα. Ήμασταν λίγα λεπτά και στη συνέχεια άλλη μισή ώρα στα αποδυτήρια, περιμένοντας να δούμε αν υπήρχαν συνθήκες για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Αυτό δεν συνέβη και το γήπεδο τελικά εκκενώθηκε από την αστυνομία», δήλωσε ο Ποντένσε, σημειώνοντας ότι η ομάδα περίμενε για ώρες προκειμένου να φύγει.

Όπως υπογραμμίζει η «O’ Jogo», τη στιγμή που μίλησε στην εφημερίδα ο Ποντένσε βρισκόταν ήδη στο σπίτι, βεβαιώνοντας ότι όλα ήταν καλά.

https://t.co/T0aqZQivjc Ahahaha Podence quitte le Sporting en ayant soi disant peur pour sa sécurité, pour aller dans un club où les supporters adverses sont venus sur le banc avec des couteaux

Keywords
Τυχαία Θέματα