Aυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή ανακοινώνει η νεοζηλανδή πρωθυπουργός

«Μέσα σε 10 ημέρες από αυτή τη φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια, θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως πιστεύω, θα κάνουν πιο ασφαλή την κοινότητά μας»Η προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάτι που δεν εξεταζόταν καν σοβαρά στο παρελθόνΦορώντας μία μαύρη μαντήλα στο κεφάλι, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας συναντήθηκε με ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότηταςΗ αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης των επιθέσεων στα τεμένη της Κράιστσερτς ήταν έναςΚατηγορίες σε 18χρονο επειδή αναμετέδωσε
το βίντεο του μακελειού

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της πήρε «επί της αρχής» την απόφαση να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα, μετά τη μαζική δολοφονία πιστών μέσα σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς.

«Σκοπεύω να παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις αυτές στα ΜΜΕ και στους πολίτες πριν συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο ξανά, την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε η Άρντερν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι «πήραμε αποφάσεις και ως κυβέρνηση, είμαστε ενωμένοι».

«Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 ημέρες από αυτή τη φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια, θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως πιστεύω, θα κάνουν πιο ασφαλή την κοινότητά μας».

Η προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάτι που δεν εξεταζόταν καν σοβαρά στο παρελθόν. Στη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πυροβόλα, ήτοι ένα ανά τρεις κατοίκους.

Η Άρντερν εξάλλου έχει ήδη αναγγείλει ότι θα εξεταστεί ποιες ήταν οι περιστάσεις της επίθεσης και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Συνάντηση της Άρντερν με ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας

Φορώντας μία μαύρη μαντήλα στο κεφάλι, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας συναντήθηκε με ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας σε κέντρο προσφύγων στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Η Άρντερν τόνισε στην ομιλία της ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μία χώρα που την χαρακτηρίζει η διαφορετικότητα και η ενσωμάτωση.

«Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω την ασφάλειά σας, την ελευθερία σας να προσεύχεστε με ασφάλεια, την ελευθερία σας να εκφράζετε τον πολιτισμό και τη θρησκεία σας».

Η πλειοψηφία των θυμάτων της σφαγής στα τζαμιά του Κραίστσερτς ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες από Πακιστάν, Ινδία, Μαλαισία Ινδονησία Τουρκία Σομαλία και Αφγανιστάν.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης των επιθέσεων στα τεμένη της Κράιστσερτς ήταν ένας

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι οι ερευνητές της είναι βέβαιοι πως ο δράστης των επιθέσεων σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς ήταν ένας.

«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως πιστεύουμε ότι υπήρχε μόνο ένας δράστης που ευθύνεται για αυτό το φρικτό γεγονός», δήλωσε ο Μάικ Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν πιθανόν άλλοι σε υποστηρικτικό ρόλο (στην επίθεση) κι αυτό συνεχίζει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατηγορίες σε 18χρονο επειδή αναμετέδωσε το βίντεο του μακελειού

Κατηγορίες απήγγειλε σήμερα δικαστήριο της Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία σε έναν 18χρονο επειδή αναμετέδωσε το βίντεο που μετέδιδε απευθείας ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής.

Η δικαιοσύνη δεν έδωσε άδεια για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του 18χρονου στον οποίο απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες επειδή δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφία του τεμένους Αλ Νουρ της Κράιστσερτς με την αναφορά «στόχος επετεύχθη» και για υποκίνηση της βίας. Για κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο δικαστής αρνήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο νεαρός άνδρας, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση ως την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 8 Απριλίου.

Οι δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση του νεαρού στον οποίο απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες διευκρίνισαν ότι προς το παρόν αυτός δεν είναι ύποπτος για άμεση εμπλοκή στους φόνους.

Ο δικαστής Στίβεν Ο Ντρίσκολ σημείωσε παράλληλα ότι οι λεπτομέρειες των διώξεων εναντίον του 18χρονου καλύπτονται από απαγόρευση της δημοσιοποίησής τους από τα ΜΜΕ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα