Δέκα κάλπες στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis

Δέκα κάλπες θα στηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή, προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ή όχι της διερεύνησης από την προανακριτική επιτροπή για καθέναν από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Δείτε επίσης: Κούλογλου: Η ΝΔ άσκησε πιέσεις σε ανθρώπους που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis

Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», για κάθε κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο

ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα του πολιτικού προσώπου για το οποίο κατατίθεται το αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και το ερώτημα αν θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω προανακριτικής επιτροπής, βάσει της πρότασης που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση. Οι βουλευτές θα καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».

Δείτε επίσης: «Ναι» από ΝΔ σε Προανακριτική για Novartis – Ζητά Επιτροπή και για Καμμένο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ότι η Προανακριτική «θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιόν της και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο, ξαναλέω, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν, πράγματι, αδικήματα».

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Αναβλήθηκε η δίκη της πρώην γραμματέα του Φρουζή (εικόνες)

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν την έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία, επί της ουσίας». Έσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης δεν δεσμεύει τη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανά της, τα οποία θα αποφασίσουν, κατόπιν δικής τους διάσκεψης, για την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα