Δεύτερο θύμα του κορονοϊού εκτός Κίνας: 427 νεκροί – Σε καραντίνα πλοίο με 3.700 επιβάτες (video)

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVB τη Τρίτη. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε ήταν 39 ετών και  αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.

Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ

έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν. Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού είναι πλέον 427, αν προστεθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες.

Σε καραντίνα 3.700 σε κρουαζιερόπλοιο

Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κορονοϊού μεταξύ των επιβατών· πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

#厚生労働省 によりますと、この船には #乗客 およそ #2500人、#乗組員 およそ1000人が乗っているということで、#日本 を #出発 して #香港 や #沖縄 などを回ったあと、3日夜、#横浜港 の #沖合 に #停泊 しています。(23時18分) #DiamondPrincess pic.twitter.com/pQS8Vh77kc https://t.co/vgKqT7Y1F1

— 戸澤右門 / Umon Tozawa (@Tozawa_Umon) February 3, 2020

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το πλοίο, που έφτασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού». Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε για δεύτερη φορά, μετά τον εντοπισμό του κορονοϊού στον οργανισμό του ογδοντάρη που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μίσθωσε μέχρι σήμερα τρία αεροσκάφη για να επαναπατριστούν 565 ιάπωνες υπήκοοι από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι.

Κινέζοι είναι το 30% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν το 40% του συνόλου που ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα για τον κλάδο του τουρισμού στην Ιαπωνία.

Σε 12 συνολικά αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Γερμανία

Δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ανεβάζοντας των αριθμό των ασθενών στη Γερμανία σε 12.

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στη Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας, καθώς και για παιδί εργαζόμενου της ίδιας εταιρίας. Θετικές ήταν ήδη οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ο πατέρας του και η αδελφή του.

Τα 10 από τα μέχρι στιγμής 12 κρούσματα του κορονοϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει τη λειτουργία της προς το παρόν.

Η εταιρία επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο, Τετάρτη αλλά πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν 14 ημέρες (η περίοδος επώασης του 2019-nCoV) από το πρώτο κρούσμα.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα για 143 ανθρώπους αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού εργάζονται αυτές τις μέρες από το σπίτι, ενώ 20 εργαζόμενοι πήγαν σήμερα οικειοθελώς στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Νέα κρούσματα σε Μαλαισία και Βιετνάμ

Παράλληλα, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού σε πολίτη της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 10.

Ένας 41χρονος πολίτης Μαλαισίας ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη έπειτα από συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με συναδέλφους του στην Κίνα, ανάμεσά τους και ένας από την Ουχάν, την πόλη που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας, Εμφάνισε συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου, σχεδόν μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στη Μαλαισία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ντουλκεφλάι Άχμαντ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαίωσαν ότι ο 41χρονος, όπως και ένας 63χρονος άνδρας από την Ουχάν που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Στην Αυστραλία συνολικά 239 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θεωρείται ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, με εξαίρεση δύο που υπάρχουν «πολύ μικρές» πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ. Οι 241 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες στο νησί των Χριστουγέννων, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αυστραλίας.

Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε σήμερα ένα επιπλέον κρούσμα του νέου κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε εννέα. Εξάλλου οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα 950 Βιετναμέζους που επέστρεψαν από την Κίνα. Όλοι τους θα παραμείνουν στην απομόνωση σε δύο στρατόπεδα έξω από το Ανόι επί τουλάχιστον 14 ημέρες.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα «δεν ενθαρρύνεται», ενώ την Κυριακή επεσήμανε ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Πηγή: Δεύτερο θύμα του κορονοϊού εκτός Κίνας: 427 νεκροί – Σε καραντίνα πλοίο με 3.700 επιβάτες (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα