«Χρυσό» το κοίτασμα στην Κύπρο – Τα επόμενα βήματα και τα σχέδια της ExxonMobil για την Ελλάδα

Στα 30 με 40 δισ. δολάρια η υπολογιζόμενη αξία τουΣτην Κύπρο για άλλα 20 χρόνια η ExxonMobilΤο κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 200 χρόνιαΚαι νέες γεωτρήσεις«Ενδιαφέρον ExxonMobil για γεωτρήσεις και στην Ελλάδα»

Με υπολογιζόμενη αξία μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολάρια και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, είναι σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές

εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του «Γλαύκου».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σχέση με τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το νησί για τα επόμενα 200 χρόνια. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία.

Η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

@ExxonMobil & @QatarPetroleum make a world-class discovery offshore #Cyprus at #Glaucus. A high-quality reservoir 5-8 TCF of #NatGas is added to the country’s reserves and demonstrates the emergence of the Republic‘s #EEZ as an alternative indigenous source of supply to the #EU. pic.twitter.com/BkE0VKrKTS

— Georgios Lakkotrypis (@GLakkotrypis) 28 Φεβρουαρίου 2019

Και νέες γεωτρήσεις

Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Το γεγονός πως το πλούσιο κοίτασμα έχει εντοπισθεί σε πετρώματα τύπου Ζορ αλλά σε μικρότερο βάθος έχει δύο άμεσες θετικές αντανακλάσεις, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το κυπριακό SigmaLive.

1) Το κόστος εξόρυξης μειώνεται και άρα η αξιοποίηση μπορεί να προχωρήσει τάχιστα.

2) Επειδή παρόμοια πετρώματα βρίσκονται και πέριξ του στόχου Γλαύκος σημαίνει πως δυνητικά υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στο τεμάχιο 10 και δεν αποκλείεται η Exxon να τρέξει ένα πλούσιο γεωτρητικό πρόγραμμα στο ίδιο τεμάχιο πάνω και πέραν από την αναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, που επικαλείται το SigmaLive, αναφέρουν ότι για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και για να είναι οικονομικά συμφέρον θα πρέπει να πιστοποιηθούν ποσότητες περί των 15 τρισ. κυβικών ποδιών. Άρα, αν κάποιος αθροίσει τα μέχρι σήμερα εντοπισθέντα κοιτάσματα αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά υπολείπεται άλλος ένας Γλαύκος.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα 5 τρισ. της Αφροδίτης δεν πρέπει να υπολογίζονται γιατί το κοίτασμα είναι προχωρημένο, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πώλησή του στην Αίγυπτο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσθετη ποσότητα για υγροποίηση.

Όπως τονίζεται, στην “μεγάλη εικόνα” θα πρέπει να μπει και το εντός εισαγωγικών ξεχασμένο κοίτασμα «Καλυψώ», στο οικόπεδο 6. Εκτιμάται δε ότι είναι θέμα μερικών ημερών να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την εντοπισθείσα από την ΤΟΤΑΛ ποσότητα.

Και δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς κινείται πέριξ των 3 δισ. κυβικών ποδιών. Κάτι που θα ανεβάσει το σύνολο των κυπριακών κοιτασμάτων γύρω στα 13 με 15 δισ. κυβικά πόδια.

Ο αντιπρόεδρος της Exxon κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, άνοιξε τα χαρτιά του καταθέτοντας προφορικά το ενδιαφέρον του κολοσσού για ΜΗ αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί «γλυκοκοιτάζουν» οικόπεδα τα οποία για αποφυγή πολιτικών περιπλοκοτήτων δεν εντάσσονταν σε γύρους αδειοδότησης. Κάτι που τώρα προφανώς πρέπει να διαφοροποιηθεί. Από την άλλη, αν και δεν ανακοινώθηκε, το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία, ακριβώς ενόψει αυτών των εξελίξεων άναψε το πράσινο φως για έναρξη διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ ΕΝΙ για το θαλασσοτεμάχιο 7, το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 10 και λόγω δομής πετρωμάτων θεωρείται πολύ υποσχόμενο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται ένα κρεσέντο γεωτρήσεων, πέντε στη σειρά, σε σωρεία στόχων διαφορετικών οικοπέδων, όλες από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία.

Οι προτεραιότητες για τις διερευνητικές γεωτρήσεις θα καθοριστούν τελεσίδικα το επόμενο διάστημα αφού αναμένονταν και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον Γλαύκο.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

«Ενδιαφέρον ExxonMobil για γεωτρήσεις και στην Ελλάδα»

Το κοίτασμα που εντοπίστηκε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ διασφαλίζει την παρουσία της ExxonMobil στην περιοχή μας, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στελέχη της ExxonMobil εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα.

«Είναι γνωστή η συμμετοχή τους στα ερευνητικά προγράμματα νοτίως της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.

(sigmalive.com, philenews.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα