Παράνομο το «λουκέτο» του Τζόνσον στη Βουλή – «Θα σεβαστώ τη δικαστική απόφαση»

Μια απόφαση- χαστούκι για τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον ήρθε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που αποφάσισε ότι το «λουκέτο» στο βρετανικό κοινοβούλιο είναι παράνομο.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, Μπρέντα Χέιλ, τόνισε ότι το αίτημα του Τζόνσον προς τη Βασίλισσα να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας της Βουλής ήταν «παράνομο», προσθέτοντας ότι η απόφαση  του βρετανού πρωθυπουργού είχε «ακραίες συνέπειες

στα βασικά σημεία της δημοκρατίας».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει επίσης ότι κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία αιτιολόγηση για την απόφασή της αυτή και χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας «παράνομη και άκυρη », Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το κοινοβούλιο θεωρείται ότι τελεί υπό λειτουργία και επεσήμανε ότι εναπόκειται στους προέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει «χωρίς καθυστέρηση» κι ότι θα διαβουλευτεί «επειγόντως» με τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε»

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε», ήταν η πρώτη αντίδραση του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο Τζόνσον σημείωσε ότι η απόφαση πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου. «Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια».

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης στο Κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του. Όταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.

Παραίτηση Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποδεικνύει την περιφρόνηση του Μπόρις Τζόνσον προς το Κοινοβούλιο και διευκρίνισε πως θα  ζητήσει άμεση επαναλειτουργία της Βουλής. Παράλληλα κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να σκεφθεί τη θέση του», καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί και να γίνει «ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός» στη βρετανική ιστορία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε τη βασίλισσα και τη χώρα και φίμωσε παράνομα τους εκπροσώπους του λαού. Επιστρέφω για να αναλάβω τα καθήκοντά μου στη Βουλή των Κοινοτήτων και να σταματήσω το Brexit», τόνισε με ανάρτησή της στο Twitter.

Την παραίτηση Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος των Σκωτσέζων Εθνικιστών (SNP). «Η θέση του Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ερείσματα και θα έπρεπε να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε η Τζοάνα Τσέρι.

Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του Ουαλικού εθνικιστικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε μια ομόφωνη καταδικαστική απόφαση. Ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε το Νόμο υπονομεύοντας τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν είναι καλύτερος από έναν δικτατορίσκο, κλείνοντας το ναό της Δημοκρατίας για να αποφύγει τον έλεγχο. Δεν τίθεται θέμα, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να σταματήσει άπαξ και διά παντός ένα άτακτο Brexit. Στη σύντομη θητεία του ο Μπόρις Τζόνσον απέδειξε ότι είναι βαθιά επικίνδυνος και αντιδημοκρατικός ηγέτης, με κανέναν σεβασμό για το κράτος Δικαίου. Θα συνιστούσε πλήρη προσβολή προς την πολιτισμένη κοινωνία αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την ιστορική απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα