Χάσμα Μητσοτάκη με Τσίπρα, κοινό έδαφος με Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων (video)

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε η απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΚΙΝΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά τέθηκε και το ζήτημα εκλογής προέδρου της

Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να δείχνει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς της συνομιλήτριάς του.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Τσίπρα: Άλλαξε ρότα για να συναινέσουμε

Το μήνυμα ότι «επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή», αλλά «δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν», έστειλε ο κ. Τσίπρας με τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Όπως σχολίασε ο κ. Τσίπρας, η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Κοινό έδαφος Μητσοτάκη με Γεννηματά – Μπήκε στο «τραπέζι» η θέση του ΠτΔ

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για την ψήφο των ομογενών, αλλά μπήκε στο «τραπέζι» και το θέμα εκλογές νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει να συμμερίζεται τις απόψεις της κ. Γεννηματά, χωρίς όμως να ανοίξει τα «χαρτιά» του.

«Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς να υπεισέλθουν ωστόσο, σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».

«Θέλουμε, επιτέλους, να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι του εξωτερικού»
Δήλωση μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό.#kinima_allagis pic.twitter.com/v7nKWwwEgw

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) October 11, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα