Μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ – Συναγερμός στο Λευκό Οίκο (video)

Πύραυλοι προερχόμενοι από το Ιράν χτύπησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (08/01) αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την Τεχεράνη, έπειτα από την εκτέλεση του ανώτατου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ

στην ιρακινή επικράτεια. Συναγερμός στο Λευκό Οίκο…

Το πρακτορείο ειδήσεων «MEHR» ανέφερε ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ. Άγνωστο εάν υπάρχουν νεκροί στρατιώτες. Το «CNN» ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι νεκροί ή τραυματίες, ενώ το αμερικανικό Μέσο κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι Αμερικανούς στρατιώτες.


Το Ιράν κάνει λόγο για μπαράζ επιθέσεων

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «ISNA» ανέφερε πως «μαχητές της δύναμης Αλ Κουντς, ξεκίνησαν την πετυχημένη επιχείρηση με το όνομα “Μάρτυρας Σουλεϊμανί” πυροδοτώντας δεκάδες πυραύλους εδάφους – εδάφους που στόχευαν τις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις εισβολής». Το πρακτορείο «FARS» έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τις εκτοξεύσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

«انتقام سخت» آغاز شد/ حملات سنگین موشکی سپاه به پایگاه آمریکایی عین‌الاسد pic.twitter.com/sbw0cwGH6B

— خبرگزاری فارس (@FarsNews_Agency) 7 Ιανουαρίου 2020

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, «Tansim», επιβεβαιώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά και δεύτερο κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος του Ιράν στην αμερικανική βάση «Άιν Αλ Άσαντ». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στη συγκεκριμένη βάση τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα, ενώ γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ABC News» έκανε λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, εναντίον της βάσης «Άιν αλ Άσαντ» και ακόμα μιας στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» ανέφερε ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

JUST IN

PRESS TV EXCLUSIVE

First #IRGC footage emerges showing #Iran missiles targeting #AinAlAssad airbase in #Iraq in response to General #Soleimani‘s assassination.#GeneralSoleimani #DecisiveResponse #SoleimaniAssassination pic.twitter.com/vpXA0HvLXG

Press TV (@PressTV) 7 Ιανουαρίου 2020

Επιβεβαίωσαν την επίθεση οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Η δύναμη «Αλ Κουντς» των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης επιβεβαίωσε την επίθεση σε ανακοίνωσή της: «Προειδοποιούμε όλες τις συμμαχικές με τις ΗΠΑ χώρες ότι εάν επιθέσεις προς το Ιράν ξεκινήσουν από τα εδάφη τους τότε θα γίνουν και αυτές στόχος στρατιωτικής κλιμάκωσης».

US official confirms to ABC that ballistic missiles have been fired from inside Iran at multiple US military facilities in Iraq including Erbil in northern Iraq and Al Asad Air Base in western Iraq, the official said. No information on casualties – @Elizabeth_McLau @LMartinezABC

Julia Macfarlane (@juliamacfarlane) 7 Ιανουαρίου 2020

Συναγερμός στο Λευκό Οίκο

Για την επίθεση ενημερώθηκε άμεσα και ο Ντόναλντ Τραμπ, με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου να δηλώνει: «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές περί επιθέσεων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συμβουλεύεται τη ομάδα εθνικής ασφάλειας». Στο Λευκό Οίκο έσπευσαν εκτάκτως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ. Οι συσκέψεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι συνεχόμενες. Ο Μάρκ Έσπερ είχε πει λίγες ώρες πριν: «Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο με το Ιράν».

Τι λένε οι Αμερικάνοι – Εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 12 πύραυλοι

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο δίκτυο «ABC» την πυραυλική επίθεση μέσα από το Ιράν, σε αρκετές βάσεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για εγκαταστάσεις στο Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ και την αεροπορική βάση «Αλ Άσαντ» στο δυτικό Ιράν. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για περισσότερους από 12 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ιρανικά εδάφη. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε συναγερμό, καθώς περίμέναν ιρανικό «χτύπημα» μέσα στις επόμενες 48 ώρες για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε, άλλωστε, την Τρίτη (07/01) πως η χώρα του εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ.  Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα απέσυρει για λόγους ασφαλείας μέρος των δυνάμεών του από το Ιράκ, ενώ το Παρίσι εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν. Σημάδια… που έδειχναν το «χτύπημα».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Pentagon acknowledges Iran launched more than a dozen ballistic missiles targeting Iraqi military bases housing US troops.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MSNBC (@msnbc) στις 7 Ιαν, 2020 στις 4:27 μμ PST

Πηγή: Μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ – Συναγερμός στο Λευκό Οίκο (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα