Αξιολόγηση… fast track – «Σπριντ» για τεχνική συμφωνία έως τις 24 Μαΐου

Έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, στις 24 Μαΐου, ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο ΣεντένοΣε εκκρεμότητα περισσότερα από 75, από τα συνολικά 88, προαπαιτούμεναΤη Δευτέρα στην Αθήνα τα κλιμάκια των Θεσμών

«Καμπανάκι» έκρουσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή – απολογισμό της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καλώντας σε έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

σε τεχνικό επίπεδο, στις 24 Μαΐου, ώστε να αποφασιστούν τον Ιούνιο όλοι οι παράμετροι που θα εγγυηθούν την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης των οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων, ο Σεντένο «έλαβε υπόψιν του το αποκαλούμενο ‘εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας’, που προτάθηκε από την Κομισιόν», αναφέρει στην απολογιστική επιστολή του.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι έγινε παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος», σημειώνεται στην επιστολή.

Από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερα από 75. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως κάποια ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, θα παραμείνουν ανοιχτά για αντικειμενικούς λόγους. Το βασικό μέλημα είναι να έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, βασική προϋπόθεση είναι να «τρέξει» η κυβέρνηση καθότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες.

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Την ερχόμενη Δευτέρα τα κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε τέσσερις έως πέντε ημέρες προκειμένου να έχουμε τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) μέχρι και το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Πρακτικά οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη 15 ή το αργότερο την Τετάρτη 16 Μαΐου και ο χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης προσδιορίζεται έως το Σάββατο 19 Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι δανειστών θα πρέπει να συμφωνήσουν μέσα σε πέντε μέρες πως ακριβώς θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Εν συνεχεία, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στις βάσεις τους και στη συνέχεια από απόσταση.

Σε συνεννόηση με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κρίσιμη συνεδρίαση του EwG

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Euroworking Group τη Δευτέρα όταν και θα γίνει «ταμείο» για την πρόοδο των 88 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης.

Η επιστολή Σεντένο:

Keywords
Τυχαία Θέματα