Ας μην πάμε στη Χάγη

Ύστερα από τόσα χρόνια σταθερής εξωτερικής πολιτικής, ως προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δηλαδή ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε στη Χάγη διότι έτσι αμφισβητούμε οι ίδιοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μία πολιτική η οποία εμπεδώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει ρότα και λέει την περιβόητη φράση.

«Ας πάμε στη Χάγη», είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Η

φράση αυτή είναι ιστορικής σημασίας και στροφής τεράστιας στα ελληνοτουρκικά, η οποία θα κλονίσει αντί να διευθετήσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θ’ αυξήσει τις ορέξεις της Τουρκίας. Αμφισβητούμε τη συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούμε την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα νησιά, ή οδηγούμαστε κάτω από εντολές σε εθνική συρρίκνωση μέσω Χάγης. Τι απ’ όλα αυτά έχει συμβεί;

Υποτίθεται ότι όλο αυτό γίνεται με όρους και με την προϋπόθεση ότι οι Τούρκοι θα συμφωνήσουν ότι αυτή θα είναι μεταξύ μας διαφορά. Αλλά όλοι ξέρουν που οδηγούν οι συμβιβασμοί. Το Αιγαίο δεν αντέχει αλλά Ίμια.

Η Ελλάδα έχει σύνορα προσδιορισμένα, η Ευρώπη έχει σύνορα προσδιορισμένα. Αμφισβητεί η Ευρώπη τα σύνορα της; Αμφισβητεί η Ευρώπη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα; «Ας πάμε στη Χάγη» είναι η φράση η οποία θα ανατρέψει σταδιακά τη δημοφιλία του Μητσοτάκη. Η φράση αυτή μοιάζει σαν τη νιτρική αμμωνία του πλοίου που κατέφθασε κάποτε στο Λίβανο και η οποία θα τινάξει μια για πάντα τις ισορροπίες στο Αιγαίο .

Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε στη Χάγη, παρά μόνο εάν έχουμε προσυμφωνήσει να πάμε στη Χάγη.

Ο Μητσοτάκης κατά την κοινή γνώμη συγκέντρωσε ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο τον καιρό της πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε και να ξοδευτεί ολόκληρο μόνο και μόνο με αυτή τη φράση.

Ας μην πάμε στη Χάγη.

Keywords
Τυχαία Θέματα