«Άρωμα» μπάσκετ στο ευρωκοινοβούλιο (video)

Άγνωστες πτυχές της βραδιάς της 14ης Ιουνίου 1987, όταν η εθνική ομάδα Ελλάδας έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, «αποκαλύφθηκαν» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Παναγιώτης Φασούλας και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης μίλησαν για εκείνη την βραδιά, ενώ ο Μιχάλης Κακιούζης αναφέρθηκε στη νίκη επί

των ΗΠΑ το 2006.

«Στην Βραζιλία οι χρονολογικές αναφορές γίνονται με βάση τα Μουντιάλ. Στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς έτσι, όμως το 1987 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να τιμήσουμε τα 31 χρόνια από εκείνη την νίκη, έχοντας βέβαια και εκπρόσωπο από την νίκη στο ευρωμπάσκετ του 2005, τον Μιχάλη Κακιούζη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Δεν μ’ αρέσει να συμμετέχω σε μνημόσυνα. Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι ένα μνημόσυνο για το 1987, καθώς το 1987 δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός. Εκείνη την περίοδο υπήρχε μια κακομοιριά στην αντίληψή μας. Η νίκη αυτή έβγαλε το θετικό στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Παναγιώτης Φασούλας ενθυμούμενος ότι «μέσα σε δέκα μέρες δώσαμε μια μάχη που άλλαξε τις ζωές μας». Παράλληλα σχολίασε ότι «η νίκη απέναντι στην ΕΣΣΔ ήταν σημαντική καθώς η ομάδα της δεν ήταν σαν αυτές της σημερινής Ρωσίας. Τότε είχαν επιλέξει τα καλύτερα κορμιά από την μεγάλη Σοβιετική Ένωση. Δεν αστειεύονταν. Εμείς, όμως, ήμασταν δώδεκα παίκτες καλά καθοδηγούμενοι, που νιώσαμε εκείνη την στιγμή πως είμαστε η αιχμή του δόρατος ενός ολόκληρου λαού, που θέλει να διακριθεί κάπου, ας ήταν και στο μπάσκετ. Το πιστέψαμε και το πετύχαμε. Έκτοτε το μπάσκετ στην χώρα παράγει έργο».

«Ο μόνος τρόπος για να νικήσεις είναι η συνεργασία και η ταπεινότητα. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος δεν θα μας πάει πολύ μπροστά», δήλωσε ο Μιχάλης Κακιούζης σχολιάζοντας πως «Θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν ένα παραμύθι γιατί είχε ευτυχισμένο τέλος. Όμως δεν ήταν παραμύθι. Ήταν πραγματικότητα. Εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι παίκτες το 1987 εγώ δεν θα έπαιζα μπάσκετ. Το μπάσκετ θα ήταν διαφορετικό». Σε μια ερώτηση του κοινού «γιατί οι ΗΠΑ έχουν να χάσουν από το 2006», εκείνος απάντησε γελώντας: «Γιατί σταματήσαμε να παίζουμε εμείς!»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου και του Ελληνικού Κύκλου Βρυξελλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα