Αρχιτεκτονικά «θαύματα» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας (εικόνες – video)

Το Ντουμπάι κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο ρεκόρ υψηλότερων κτιρίων στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης Burj Khalifa, ύψους 828 μέτρων, αποτελεί την υψηλότερη κατασκευή σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως θα κρατήσει τα πρωτεία μέχρι το 2020, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος, που θα γίνει το νέο υψηλότερο κτίριο παγκοσμίως.

Ο Πύργος, το υψηλότερο κτίριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2020

Τα παραπάνω ρεκόρ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον οργασμό ανοικοδόμησης που συνεχίζεται αμείωτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα κτίρια, οι υποδομές και οι κατασκευές που πραγματοποιούνται στις μεγάλες πόλεις, με χαρακτηριστικές αυτές στο Ντουμπάι, εντυπωσιάζουν ενώ πολλά από αυτά αποτελούν «πρωτιές» σε τεχνολογικούς τομείς, όπως τα… περιστρεφόμενα κτίρια και η τρισδιάστατη εκτύπωση.

Συγκεκριμένα μέχρι το 2020 αναμένεται να κατασκευαστεί το πρώτο περιστρεφόμενο ξενοδοχείο στον κόσμο, το Dynamic Tower Hotel, το οποίο θα προσφέρει θέα 360 μοιρών στην πόλη, με τους ενοίκους να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν… κατά πόσο θα περιστρέφεται το δωμάτιό τους.

Τα «θαύματα» στο Ντουμπάι, όμως, δεν έχουν τελειωμό. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Cazza με έδρα στην μεγαλύτερη πόλη των ΗΑΕ ανακοίνωσε τα πλάνα της για τη δημιουργία του πρώτου ουρανοξύστη από υλικά που θα έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ.

Πέρα από τα εντυπωσιακά κτίρια, εξακολουθούν να δαπανούνται τεράστια ποσά σε μεγάλα έργα ενώ ο κατάλογος νέων κατασκευών, από εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες μέχρι βίλες, συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Gulfnews, από τον Οκτώβριο του 2017, περισσότερα από 11.600 έργα αξίας 805 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάζονται στα ΗΑΕ, σημειώνοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με τα 10.002 ενεργά έργα που βρίσκονταν υπό κατασκευή το 2016 και τα οποία εκτιμήθηκαν στα 776,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα τεράστιο κομμάτι της συνολικής δαπάνης, που εκτιμάται στα 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια, προορίζεται μόνο για την κατασκευή 10 οικιστικών έργων, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων υψηλών προδιαγραφών, οικιών και άλλων τύπων κατοικιών που πρόκειται να ολοκληρωθούν μεταξύ 2019 και 2025.

Ουρανοξύστης και από ελληνική εταιρεία

Μερίδιο στην κατασκευαστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατέχει και μια ελληνική εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή του συγκροτήματος AlRayyan στη Sharjah, για λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας.

Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης που ολοκλήρωσε η ΤΕΡΝΑ

Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης έχει συνολική επιφάνεια 250.000 τ.μ. και απαρτίζεται από επταώροφο εμπορικό κέντρο, τρεις πύργους με συνολικά 41 ορόφους ο καθένας και δύο υπόγεια parking.

Keywords
Τυχαία Θέματα