«Αποστάσεις» Φίλη από την επένδυση στο Ελληνικό

Την εκπεφρασμένη θέση του σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, έδειξε για ακόμα μία φορά ο Νίκος Φίλης, δίνοντας το «παρών» σε συγκέντρωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επένδυση αυτή, η οποία σύμφωνα και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, «είναι αναγκαία αλλά θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νίκος Φίλης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού,

«πιστεύω ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό.

Νομίζω ότι αν αυτός ο κανόνας ισχύσει, τότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν υπεραξία και έχουμε ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας, ακόμα και για λόγους χρησιμοθηρικούς – και αναφέρομαι στο θέμα του τουρισμού.

Θεωρώ ότι το ΚΑΣ έχει όλη τη διεπιστημονική συγκρότηση, έχει μια παράδοση πολύ θετική, προστασίας των αρχαιοτήτων, που θα αποφασίσει για το ζήτημα του Ελληνικού».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η άποψή του συμβαδίζει και με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το θέμα να γίνει η επένδυση βεβαίως ναι, σε ό,τι αφορά τους όρους θα δούμε. Είναι σε μια διαδικασία εν τω γεννάσθαι», ενώ σε ερώτηση για το αν ρισκάρει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση, σημείωσε ότι «είμαι βουλευτής – και ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διατυπώνω την άποψή μου, η οποία τυχαίνει να είναι και άποψη του πολιτικού χώρου τον οποίο εκπροσωπώ, του ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα