Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας – Επιστρέφει στη φυλακή

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απόρριψη των αιτήματος αναστολής«Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη», είπε η 29χρονηΤο δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα αναστολής του 33χρονου Περικλή Μ.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα για μη αποφυλάκιση της Ηριάννας λόγω πιθανή τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων (;). Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2), καθώς δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών

όρων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δημιουργήθηκε ένταση εντός της δικαστικής αίθουσας αφού εκτοξεύτηκαν μπουκάλια και ακούστηκαν πολλά συνθήματα διαμαρτυρίας.

Η ένταση μεταφέρθηκε και εκτός του Εφετείου, με συνθήματα και φωτιές σε κάδους.

Η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπενθυμίζουμε, καταδικάστηκε αρχές Ιουνίου σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς κανένα ελαφρυντικό για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, «η διδακτορική διατριβή της 29χρονης Ηριαννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη». Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως «βλάπτεται η ενασχόλησή της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της», όπως είπε.

Νωρίτερα η Ηριάννα δήλωσε στο δικαστήριο: «Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο καθηγήτριες της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες τόνισαν πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια «Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

Ίδια τύχη είχε και ο 33χρονος Περικλής Μ., ο οποίος επίσης καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για την ίδια υπόθεση που αφορά στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», με τα ίδια αμφίβολα στοιχεία, δηλαδή ένα και μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Παρά το γεγονός ότι η δική του αίτηση αναστολής είχε ως βασικό στοιχείο μία αυτοάνοση νόσος με την οποία διαγνώστηκε από το 2010, το δικαστήριο και νωρίτερα ο εισαγγελικός λειτουργός, έκριναν πως δεν αποτελεί λόγο για την πιθανολόγηση υπέρμετρης βλάβης.

Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρέθηκαν εις ένδειξη συμπαράστασης από το πρωί δεκάδες φίλοι και αλληλέγγυοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα