«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου», δήλωσε η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει

ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου.

Ειδικότερα, για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε πως οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία, θα επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες. Παράλληλα, «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό θα συμβαίνει μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας», διευκρίνισε. Η ίδια σημείωσε, ακόμη, ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ελλάδα και την Ισπανία, με σκοπό να εγγυηθεί την οικογενειακή ενότητα.

Η Μέρκελ είπε ότι μίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο νομικό κομμάτι της.

Εξάλλου, σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν σε κράτη-μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, είπε πως ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ αυτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία πάντα έδειξε προθυμία και ετοιμότητα να επιμεριστεί το προσφυγικό βάρος και προσέθεσε ότι στο ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων στηρίζεται στη βοήθεια των άλλων χωρών. «Είμαστε ανοιχτοί» σε προτάσεις, ανέφερε, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιταλία.

Για τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε χωρίς να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της βορείου Αφρικής.

«Η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό»

Στη συνέχεια, προασπίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα» προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ’ όσα θα περίμενα» είπε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, με τη λήξη της συνόδου.

«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα ασύλου εδώ. Αλλά όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό», τόνισε.

Η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η καγκελάριος σκοπεύει να ενημερώσει τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα αποτελέσματα της συνόδου απόψε το βράδυ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι κατέληξε σε διμερή συμφωνία με την Ισπανία και την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστών που κατευθύνονται από τη νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία, όμως δεν πέτυχε κάποια παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα