Απλησίαστες οι φοιτητικές κατοικίες λόγω Airbnb – Χρεώνουν 300 ευρώ νοίκι για μία γκαρσονιέρα

Δυσεύρετα τα ακίνητα προς ενοικίαση σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσηςΑκόμα και όταν βρεθούν, τα ενοίκια είναι αστρονομικάΈως και 300 ευρώ για μία γκαρσονιέρα χρεώνουν οι ιδιοκτήτες στην Κρήτη

Το θέμα της εκρηκτικής αύξησης των ενοικίων μπορεί να είχε προβληματίσει ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, όμως ούτε κατά διάνοια δεν πλησίασε σε μια λύση. Έτσι οι βραχυπρόθεσμες κατοικίες,  τύπου Airbnb, συνεχίζουν να δυσχεραίνουν

τη ζωή των ασθενέστερων στρωμάτων σε όλη την χώρα πια και όχι μόνο στην Αθήνα.

Ενδεικτικά,  μετά την έρευνα για τα ενοίκια το 2019, τα οποία που έχουν αυξηθεί στην Αθήνα έως και κατά 33% συγκριτικά με το 2018, νέες καταγγελίες φανερώνουν σοβαρά προβλήματα και σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη.

Μεγαλύτεροι χαμένοι από αυτό θα είναι προφανώς οι νέοι φοιτητές, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση και των βάσεων όσοι πέρασαν σε άλλη πόλη θα κληθούν να ψάξουν σπίτι, κάτι που είναι πλέον στα όρια του αδύνατου.

Η Κρήτη ειδικά είναι ένας από τους πλέον «προβληματικούς» χώρους σε αυτόν τον τομέα.  Στο  Ηράκλειο η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη αλλά και πάλι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πιέζουν πολύ την κατάσταση.

Στο Ρέθυμνο όμως είναι στα όρια της τραγικής.

Ο Μιχάλης Σαμψών, μεσίτης από το Ρέθυμνο τόνισε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή, το οποίο οφείλεται στο ότι όλοι ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά του κέντρου ενώ σε άλλες περιοχές, όπως του Γάλλου (στο Ρέθυμνο), οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες.

Ο κ. Σαμψών παραδέχτηκε ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αξία της κατασκευής. Σε ό,τι αφορά το Airbnb, παρατήρησε επίσης ότι το φαινόμενο δεν είναι πλέον θερινό καθώς έχει επεκταθεί και τον χειμώνα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στα ενοίκια και στη φοιτητική στέγη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια –μη ανακαινισμένα- από 350 – 400 ευρώ σε Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.

Έως και έξι νοίκια μπροστά ζητούν από φοιτητές 

Δεν είναι πλέον παράξενο για ιδιοκτήτες να ζητούν από 18χρονους φοιτητές, ή άλλους ενοικιαστές, όπως εκπαιδευτικούς, ή στρατιωτικούς πέντε ή και έξι  ενοίκια μπροστά, δυσκολεύοντας την κατάσταση τους.

Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς και στα Χανιά είναι το ότι στον τοπικό Τύπο οι αγγελίες για ενοικίαση κατοικιών είναι ελάχιστες με τις περισσότερες να αφορούν μεγάλα σπίτια ενώ και τα ενοικιαστήρια έχουν «εξαφανιστεί» από την πόλη.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Ηράκλειο όπου υπάρχει λίγο περισσότερα ακίνητα, αλλά και πάλι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πιέζουν πολύ την κατάσταση.

(Με πληροφορίες από ekriti.gr, iefimerida.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα