Η Τουρκία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ

Απελευθερώθηκε ο τουρκικής καταγωγής γερμανός ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ στην Τουρκία μετά τις εκτενείς συζητήσεις που είχαν την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου

Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «αφιέρωσε τις δυνάμεις του τις τελευταίες ημέρες και ώρες για να συμβάλει σε μία λύση σε συνεργασία με τον τούρκο ομόλογό του».

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα από την εφημερίδα Die Welt για την οποία ο Ντενίζ Γιουτζέλ εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Τουρκία, πριν συλληφθεί ως ύποπτος για «τρομοκρατία».

«Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt, στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Τι ειπώθηκε μεταξύ Μέρκελ – Γιλντιρίμ για τον δημοσιογράφο

Δείτε επίσης: «Παγωμένες» οι σχέσεις της Τουρκίας με δυτικές χώρες – «Επιχείρηση» Γιλντιρίμ στη Γερμανία

Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατούταν στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών.

Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε στα πρόθυρα της επίσκεψης του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Δηλαδή, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα