Απειλεί με «αναπνευστική ανεπάρκεια» εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις, μολύνει το παγκόσμιο ΑΕΠ (video)

Πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία; Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Υπήρξε, πάντως, συμφωνία για συνέχιση καταγραφής των οικονομικών κινδύνων από τον θανατηφόρο ιό. 

Σε δύο με τρεις εβδομάδες η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη για την έκταση της ζημιάς τόνισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ενώ από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογός του προειδοποίησε για το πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό.

Ήδη οι αφίξεις στη

δική του είναι μειωμένες κατά 30% με 40%. Για την κινεζική και τις υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες βεβαίως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων, οικονομιών του πλανήτη αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησης στις επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 εντός και εκτός Κίνας. Απέτυχαν, όμως, να καταλήξουν σε μία ενιαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην νέα αυτή πρόκληση. Αρκετοί πίεσαν τις πλεονασμαστικές χώρες να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για να αποτρέψουν μία απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως μετέδωσε το «Bloomberg» επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Πολλοί έδειξαν στην κατεύθυνση της Γερμανίας, η οποία έως τώρα αρνείται πεισματικά την ουσιαστική στροφή στην πολιτική της.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται βεβαίως στην Κίνα και τούτο γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η κορυφαία καταναλώτρια πρώτων υλών και ενέργειας στον κόσμο. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις από το κλείσιμο καταστημάτων τους στην τεράστια κινεζική αγορά, αλλά και πολύ περισσότερο από τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αναγνώρισε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το Bloomberg προειδοποιεί πως εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτο, εάν οι τράπεζες της χώρας δεν τους παράσχουν άμεσα «αναπνευστική υποστήριξη», δηλαδή δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μικρομεσαίες κινεζικές επιχειρήσεις έδειξε ότι το 1/3 εξ αυτών είχαν ρευστό για να καλύψουν τα έξοδα μόλις ενός μήνα και ακόμη 1/3 προειδοποιούσε ότι θα ξεμείνει από χρήματα σε δύο μήνες. Αν και η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δίνοντας εντολή στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων και να χαλαρώσουν τους όρους, αρκετές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με στάση πληρωμών.

THREAD: 1/ The coronavirus’s spread continues to overshadow the global economy and this week is set to provide some clues of its impact on growth and confidence https://t.co/npZ5GZckah pic.twitter.com/rqY2UmAIg0

Bloomberg Economics (@economics) February 23, 2020

Αν και καλύπτουν το 60% της οικονομικής δραστηριότητας και το 80% των θέσεων εργασίας στην Κίνα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα πρόσβασης σε επαρκή χρηματοδότηση γεγονός που στέκεται εμπόδιο σε σχέδια επέκτασης, αλλά και απειλεί την επιβίωσή τους σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Σε απάντησή της στο «Bloomberg» η «ICBC» αναφέρει ότι έχει διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 5,4 δισ. γιουάν (770 εκατ. δολαρίων) για τη στήριξη των εταιρειών στη μάχη τους κατά του κορονοϊού. «Εγκρίνουμε τις αιτήσεις δανείων σε μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια άμεσα», τονίζει.

Coronavirus compounds hurdles for global companies doing business in China https://t.co/NSk5fLFgnW #covid19 #coronavirus

— Coronavirus Economy (@CoronavirusEco1) February 23, 2020

Συνολικά οι κινεζικές τράπεζες έχουν προσφέρει δάνεια ύψους 254 δισ. γιουάν από τις 9 Φεβρουαρίου. Το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας καλούνται να πληρώσουν τόκους σε δάνεια ύψους 36,9 τρισ. γιουάν ανά τρίμηνο, σημειώνει το «Βloomberg».

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός έριξε κατά 92% τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, ενώ έχει βάλει «stop» στην παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στη χώρα.

China braces for inevitable big hit to economy from virus, says Xi – Reuters https://t.co/MCVFxZbhzG #covid19 #coronavirus

— Coronavirus Economy (@CoronavirusEco1) February 23, 2020

G20: Συμφωνία για συνέχιση καταγραφής των οικονομικών κινδύνων από τον κορονοϊό

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι από την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως συμφώνησαν, λοιπόν, την Κυριακή (23/02) ότι θα συνεχίσουν την καταγραφή των οικονομικών κινδύνων από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, αλλά και θα υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για τον περιορισμό των παγκόσμιων οικονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Στη διήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ κυριάρχησε η κλιμακούμενη ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση των κρουσμάτων από την επιδημία του νέου κορονοϊού, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα μειώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,1%.

#Coronavirus: With four fatalities in Iran and a spike in infections in South Korea, concerns about the virus’s effect on the global economy intensified. (Getty Images) Via: @nytimes pic.twitter.com/kIhJTDLEDN

— Jorge Marruffo (@GattoRosso333) February 23, 2020

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή: Απειλεί με «αναπνευστική ανεπάρκεια» εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις, μολύνει το παγκόσμιο ΑΕΠ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα